Търговският регистър продължава да е недостъпен
скрийншот от прессъобщение на Агенцията по вписванията относно блокиране работата на Търговския регистър

Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август. Това съобщение резпространиха вчера, в неделя, от Агенцията по вписванията. Оттам не се ангажират със срок кога регистърът ще заработи отново. 

В същото съобщение се казва, че министърът на правосъдието, под чиято шапка е Търговският регистър, е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР.  Уточнява се още, че е "приложен авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра", както и че за отстраняването на проблема са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.

Търговският регистър спря да бъде активен на 10 август т.г., а на страницата на Агенцията по вписванията се появи информация, че става дума за технически проблем. По-късно същия ден от агенцията уточниха, че на 11 и 12 август няма да могат да се подават онлайн документи към регистъра, което не остави съмнение, че проблемът е сериозен и отстраняването му няма да стане толкова бързо, колкото се очакваше. 

Според източник на "Капитал" от IT бранша, цитиран днес, "повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в Търговския регистър от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами", коментират от медията. И добавят, че "невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване". 

Lidl в Севлиево затваря за два дни заради обновяване на магазина
Бизнес
С 10 стотинки по-скъпо ще возят такситата в Севлиево
Бизнес
„Идеал Стандарт-Видима“ - на изложението „Образование и кариера“
Бизнес
По-нисък данък за такситата, ще спестяват по 8.33 лв. на месец
Бизнес
Остават 10 дни за ползване на отстъпка върху дължимия данък
Бизнес
След „25 години обединени за Севлиево“ – доброто продължава
Бизнес
Нови дървета в алеята на Ротари, заради 144 г. Ротари Интернешънъл
Бизнес
Депото за отпадъци е с нов управител от вчера
Бизнес
С. Георгиева: Хората са в основата на растежа на компаниите
Бизнес
Бляскава вечер за 15-тата церемония "Баня на годината"
Бизнес
Втори мандат за Емил Гатев като председател на "Севлиево 21 век"
Бизнес
Данни за плащания към физически лица се подават до 15 март
Бизнес
"Капман грийн енерджи" ще строи соларен парк в бившия завод "Севко"
Бизнес
45-милионното изделие – дарение за Дандолови къщи
Бизнес
"Хелиос" награди най-добрите си дистрибутори за 2018 г.
Бизнес
Светлана Георгиева е лектор в "Двигатели на растежа"
Бизнес