Търговският регистър продължава да е недостъпен
скрийншот от прессъобщение на Агенцията по вписванията относно блокиране работата на Търговския регистър

Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август. Това съобщение резпространиха вчера, в неделя, от Агенцията по вписванията. Оттам не се ангажират със срок кога регистърът ще заработи отново. 

В същото съобщение се казва, че министърът на правосъдието, под чиято шапка е Търговският регистър, е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР.  Уточнява се още, че е "приложен авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра", както и че за отстраняването на проблема са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.

Търговският регистър спря да бъде активен на 10 август т.г., а на страницата на Агенцията по вписванията се появи информация, че става дума за технически проблем. По-късно същия ден от агенцията уточниха, че на 11 и 12 август няма да могат да се подават онлайн документи към регистъра, което не остави съмнение, че проблемът е сериозен и отстраняването му няма да стане толкова бързо, колкото се очакваше. 

Според източник на "Капитал" от IT бранша, цитиран днес, "повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в Търговския регистър от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами", коментират от медията. И добавят, че "невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване". 

На какви цени продава „Севлиевогаз 2000“ от 1 януари 2019 г.
Бизнес
Книжарница "Детски свят" посреща клиенти в нов дом
Бизнес
Отдава се под наем на ВиК Габрово част от имуществото на ВиК „Бяла“
Бизнес
25 години "Севлиево 21 век": обединени за Севлиево
Бизнес
"Паралел" инвестира 27 млн. лв. в сгради, разположени върху 50 дка
Бизнес
Идеал Стандарт Интернешънъл създава център на дизайна в Милано
Бизнес
НАП В. Търново: "До месец новите касови апарати ще са на пазара"
Бизнес
Няма кандидати за изпълнител на компостиращата инсталация
Бизнес
Ротари Севлиево посрещна дистрикт гуверньора на България
Бизнес
От Нова година обявите за продажба на домашно вино са забранени
Бизнес
Данъчна кампания 2019 г. започва на 10 януари
Бизнес
Подаването на данъчните декларации започва на 10 януари
Бизнес
20 г. заводът за санитарна керамика налага стандарти
Бизнес
С 10 стотинки по-скъпо ще возят такситата в Севлиево
Бизнес
Община Севлиево търси изпълнител на велоалеята, цената е 142 хил. лв.
Бизнес
„Идеал Стандарт - Видима“ бе представена в кариерен панаир
Бизнес