Търговският регистър продължава да е недостъпен
скрийншот от прессъобщение на Агенцията по вписванията относно блокиране работата на Търговския регистър

Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август. Това съобщение резпространиха вчера, в неделя, от Агенцията по вписванията. Оттам не се ангажират със срок кога регистърът ще заработи отново. 

В същото съобщение се казва, че министърът на правосъдието, под чиято шапка е Търговският регистър, е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР.  Уточнява се още, че е "приложен авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра", както и че за отстраняването на проблема са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.

Търговският регистър спря да бъде активен на 10 август т.г., а на страницата на Агенцията по вписванията се появи информация, че става дума за технически проблем. По-късно същия ден от агенцията уточниха, че на 11 и 12 август няма да могат да се подават онлайн документи към регистъра, което не остави съмнение, че проблемът е сериозен и отстраняването му няма да стане толкова бързо, колкото се очакваше. 

Според източник на "Капитал" от IT бранша, цитиран днес, "повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в Търговския регистър от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами", коментират от медията. И добавят, че "невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване". 

20 г. заводът за санитарна керамика налага стандарти
Бизнес
Иновативните решения са фокус на "Баня на годината 2018"
Бизнес
"Габрово Тур" отвори офис в Севлиево
Бизнес
Договорите с подизпълнители по обществени поръчки стават публични
Бизнес
Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Бизнес
Евродепутатите искат да засилят правата на работниците
Бизнес
"Паралел" инвестира 27 млн. лв. в сгради, разположени върху 50 дка
Бизнес
Пет дни за подаване декларации за второто тримесечие
Бизнес
Ideal Rain Evo Jet получи престижната награда за дизайн RED DOT
Бизнес
Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения
Бизнес
Синьо лято изпратиха в "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
Отворени врати в завода за санитарна керамика
Бизнес
Офисът на НАП в Габрово с нови банкови сметки от 1 август т.г.
Бизнес
Търговският регистър продължава да е недостъпен
Бизнес
Ръст от 13% отчита "Идеал Стандарт Видима" през 2017 г.
Бизнес
НАП В. Търново: "До месец новите касови апарати ще са на пазара"
Бизнес