Търсене

Тази вечер в Читалището: „Житейски истории” разбулва съвместна фотографска изложба на Антон Даскалов и Елена Ангелова

Откриването на изложбата е на 17 февруари, от 17:30 ч., в Бялата галерия на Народно читалище „Развитие-1870”.
Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Тази вечер в Читалището: „Житейски истории” разбулва съвместна фотографска изложба на Антон Даскалов и Елена Ангелова

Житейски истории е съвместна фотографска изложба на Антон Даскалов и Елена Ангелова. Двамата представят сериите си Живот на ръба” и Душата на рибаря”, в които насочват вниманието към част от житейските истории, които ни заобикалят. Откриването на изложбата е на 17 февруари, от 17:30 ч., в Бялата галерия на Народно читалище „Развитие-1870”.

Две серии с фотографии, разбулващи житейски истории. В Живот на ръба” Антон Даскалов обръща поглед към това как хората без дом се справят с базовите си житейските потребности. Те са там – на ръба! Отритнати от обществото, което твърди, че знае отлично за тяхното съществуване. Те обаче биват заобикаляни от разстояние в момента, когато попаднат дори бегло в полезрението ни. Знаем ли къде живеят, как се хранят или какво правят през деня? Защото те имат същите базови нужди като всички нас. Те са там – на ръба и се справят, както могат! А ние къде сме?

В серията Душата на рибаря” Елена Ангелова улавя духа и романтиката на риболова по българското черноморие. В най-студения сутрешен час, когато все още всичко е притихнало в очакване на слънцето, на пристанището се появява дискретно раздвижване. Едва доловими силуети се събират на групички – кой с цигара, кой с чаша, от която се надига пара от ароматно кафе. Водят се кратки, отривисти разговори и сякаш по някакъв невидим сигнал всички се насочват към привързаните за пристана лодки. То ги е повикало. Въжетата се отвързват, лодките бавно се отделят от кея и се загубват в прегръдките на сутрешната мараня.

Антон Даскалов e фотограф, развиващ самостоятелни дългосрочни проекти в областта на документалната фотография. Неговият проект за изоставената болница по белодробни болести в с. Радунци получи награда на публиката в конкурса за фотокнига на Галерия „Синтезис“ и бе финалист в международния конкурс ФОДАР 2021“.  През 2022-а година бе представена дебютната му изложба „Живот на ръба“, която бе показана по време на Европейски месец на фотографията 2022”, организиран от НСФА „Янка Кюркчиева“. От пролетта на 2021-а година работи като фотограф на свободна практика за столичния Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Елена Ангелова от няколко години работи в сферата на документалната и социална фотография. Със серията Душата на рибаря” печели второ място в престижният български конкурс – БГ Прес Фото” в категория „Фотосерии”. През 2022-а година в София бе представена дебютната ѝ изложба „Душата на рибаря“. Двамата фотографи често работят по съвместни проекти, които включват интервюта и документални филми, свързани с българската фотография. Заедно осъществяват общата серия „Извън решетките“, посветена на условията на живот на бездомните кучета в приютите. Тя е показвана в груповите изложби „Фрагменти“ и  „Обич назаем“ през 2021 г.

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.