Търсене

Тази вечер в Трявна започват Славейковите празници, програмата е завидно богата

Тази вечер в Трявна започват Славейковите празници, програмата е завидно богата

Тази вечер в Трявна официално ще бъдат открити Славейковите празници. Очаква се към тревненци да се обърне с приветствие вицепрезидентът Илияна Йотова, информира БТА.

Програмата започва на площад „Капитан дядо Никола“ с поздравление на кмета на Община Трявна и празничен концерт на Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и Тримата български тенори. Празничната програма ще продължи в 20:00 ч. с участието на местната театрална трупа и тяхното комедийно представление „Аз, тя и тя“.

Национални Славейкови празници се провеждат в Община Трявна от 1968 година насам и са неизменно най-яркият израз на признателност и преклонение пред делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови. По време на празниците възрожденска Трявна се превръща в културната „столица“ на България.

Славейковите празници ежегодно се провеждат под патронажа на президента на Република България и с гордост могат да се определят като най-значимото събитие в културния календар на местната власт. Тази година престижното мероприятие ще се състои в периода от 25 май до 28 май включително и ще предложи изключително богата и разнообразна програма за своите гости.

Утре, през втория ден от Славейковите празници 2023, в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ ще бъде представена „Епопея на забравените“ от Иван Вазов. Постановката е с начален час 19:30 ч.

В ранния следобед Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна ще открие изложбата „Що е „Стършел“ свършил“ в галерия „Казаков“, а карикатуристът Веселин Зидаров ще представи най-новата си книга „Тревненските зевзеци“ в многофункционална зала „Дръзновение“.

Третият празничен ден по традиция ще бъде изпълнен с най-много съпътстващи събития, които ще започнат още в ранните часове на деня. В 9:30 ч. дворът на музей „Славейкова къща“ ще приветства ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна и тяхното авторско литературно творчество. И тази година, в Заседателна зала на Община Трявна ще бъде проведена традиционната Национална кръгла маса на тема „ЛЪЖОВНОТО И ИСТИННОТО. Образи на света и обществото в творчеството на Петко и Пенчо Славейкови“, както и официална церемония по награждаване на лауреатите, отличени в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови, която ще се състои на площад „Капитан дядо Никола“.

Престижната Славейкова награда ще бъде връчена от кмета на Община Трявна, който веднага след това ще се включи в традиционния вече за Национални Славейкови празници ретро бал. Под звуците на английски валс, служители на общинска администрация, официални гости, представители на просветни институции и др. ще представят характерните за онова време облекла и аксесоари и ще приканват публиката за ретро снимки на обособен за целта фото кът. Тази година специално участие в бала „Тихо вее вечерна прохлада“ ще вземат артистите от местната театрална трупа, които приятно ще изненадат присъстващите.

През съботния ден, в залите на галерия „Гъбенски“, ще бъде открита и фотоизложба „Резба-Фотоси“ на проф. Антон Дончев. Паралелно с културните мероприятия, на площада пред НЧ „Пенчо Славейков“ в Трявна, ще се провеждат забавните мероприятия за най-малките гости на празниците. За тяхното настроение ще се погрижат артистите от Малка театрална компания, чийто фестивал „Лятно театро“ 2023 е съпътстващ към културната програма на предстоящите празници и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Неделно матине с изложба живопис на Лили Чаушева и концерт арфа на Анжела Маджарова в галерия „Арт-М“ – Трявна ще постави начало на заключителния неделен ден от Национални Славейкови празници 2023. Кулинарният празник „Ока брашно-делва сладко“ ще проведе третото си подред издание на площада пред Часовниковата кула, като тази година негов специален гост ще бъде шеф Андре Токев. Заедно с него ще готвят кмета на Община Трявна, директора и възпитаници на ПГТ „Проф. Пенчо Семов“ – Габрово. Кулинарни изкушения и най-различни вкусотии ще предложат още служители на СМРЗИ – Трявна и Социалните услуги в общността.

И тази година, красив фолклорен завършек на Национални Славейкови празници 2023 ще поставят народните изпълнения на самодейните състави към НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна и НЧ „Пробуда-1924“ – Плачковци, както и музикалните такива на малките сладури от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!