Търсене

Те са най-добрите в света, през останалото време са сред най-добрите - олимпийците по природни науки получават трибагреника за 2024 г.

За 2023 година от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови
Те са най-добрите в света, през останалото време са сред най-добрите - олимпийците по природни науки получават трибагреника за 2024 г.

Снимка от Gerd Altmann от Pixabay

Те са най-добрите в своите дисциплини и много често са най-добрите в света, а в останалите случаи сред най-добрите в света. Те са българските олимпийци по природни науки.

Знаете ли, че през 2023 година България е домакин на Международната олимпиада по лингвистика. На нея Националният ни отбор по лингвистика печели златен медал, който класира България на първо място в света по брой златни медали в 20-годишната история на олимпиадата.

През 2023 г. Националният отбор по химия прави най-силното си представяне в историята на Международната олимпиада по химия – два златни и два сребърни медала.

2023 г. е третата поредна, в която олимпиец от Националният отбор по математика печели златен медал от Международната олимпиада по математика.

Това са част от успехите на българските момичета и момчета от националните ни отбори по природни науки. От следващия месец те се изправят пред поредни предизвикателства.

От 7 до 14 юли 2024 г. отборът по биология заминава за Казахстан, Астана, за да вземе участие в Международната олимпиада по биология. Отборът е от четири ученици и трима ръководители.

Между 11 и 22 юли 2024 г. във Великобритания, Бат ще се проведе Международната олимпиада по математика, в която ще вземат участие шест български ученици, ще ги придружават двама техни ръководители. 

Между 21 и 30 юли 2024 г. четирима ученици и двама учители ще бъдат в Саудитска арабия, Риад за Международната олимпиада по химия. 

Международната олимпиада по физика е от 21 до 27 юли т.г., ще се проведе в Иран и в нея ще участват пет български олимпийци. 

Следват олимпиадата по лингвистика, за която осем ученици ще заминат за Бразилия. Пак в Бразилия от 17 до 27 август ще се проведе международната олимпиада по астрономия и физика, а в начмалото на септември отборът по информатика ще мери сили с връстници в Египет, Александрия. 23 – 31 юли 2024 г. - Бразилия, Бразилия – Международна олимпиада по лингвистика –– 8 ученици и 2 ръководители.

В средата на август, от 9 до 15-ти, България е домакин на първата международна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе в Бургас, а България ще бъде представена от два отбора, всеки от по чети ученици.  – два отбора по 4 ученици и 2 ръководители

Зад организацията за всички тези участия, подготовката и подбора на българските олимпийци по природни науки стои Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. То е създадено през 2010 година с основна цел да финансира подбора и подготовката на българските олимпийски отбори по природни науки за участията им в международните олимпиади.

Най-добрите ученици в България по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика, водени от своите ръководители, всяка година преминават през подбор на разширения национален отбор и подготовка на избрания национален отбор преди да вземат участие в най-престижните олимпиади в света.

С годините Сдружението разширява своята подкрепа към отборите и финансира и провеждането на школи с най-добрите ученици по природни науки. Така обхватът на подготовката вече включва между 30 и 60 ученици от дисциплина, които са показали отлични резултати на националните кръгове на олимпиадите.

Утре, в сградата на Министерския съвет, премиерът Димитър Главчев ще връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки за 2024 година. На церемония преди заминаването на най-добрите ни ученици за престижните олимпиади по цял свят, те ще бъдат приветствани и от министъра  на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!