Теодора Маринова спечели второ място в конкурса "Заедно в 21 век"

Десетокласничката от СУ "Васил Левски" в Севлиево Теодора Маринова се класира на второ място Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век", който се провежда под патронажа на посолството на Русия у нас. Теодора участва в конкурса с презентация на тема "Низкий поклон освободителям Севлиево!", посветена на 140-годишнината от Освобождението на Севлиево.

На 28 юни в Руски културно-информационен център, София, се състоя церемонията по награждаването на призьорите в Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век". Конкурсът се организира за поредна година от фондация "Устойчиво развитие за България" съвместно със СБУ и МОН и е под патронажа на посолството на Руската Федерация в Република България. Конкурсът цели  чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческа изява на ученици и популяризира българо-руските отношения.

Конкурсът е международен и в него традиционно взеха участие ученици от България, Русия, Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан. Тази година организаторите предложиха две теми: "140 години от началото на Руско-турската война" и "По пътя на Победата - битката за Москва и Сталинградската битка". 

Теодора Маринова участва за втори път в конкурса. Под ръководството на преподавателката си Наташа Колева тя работи над своя проект изключително упорито в продължение на близо два месеца. През това време момичето се запозна в детайли с причините, характера, хода и значението на Руско-турската Освободителна война, като използва авторитетни български и руски източници. С особен интерес проучи документи, снимки и други артефакти в постоянната експозиция на Градския исторически музей "Освобождението на Севлиево". Удоволствие за нея бе да получи информация за освобождението на нейния роден град от книгата "Дома и на войне" на Александър Верещагин - един от освободителите на Севлиево. 

Теодора Маринова усърдно изучава руски език вече трета година под ръководството на г-жа Наташа Колева. Желанието й да усъвършенства езиковата си подготовка я накара да изработи презентацията си на руски език. 

За второто си място в конкурса нашето момиче получи грамота и едноседмична почивка в международния ученически лагер в СОК "Камчия", както и предметни награди в номинацията "Творби на руски език". 
 

 

Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" излязоха с обръщение към родителите
Образование
Първокласниците в Севлиево тази година са с 39 повече от миналата
Образование
На 15 септември в Севлиевско се подаряват туби с вода
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
Традициите в килийното, взаимно и съвременно училище представят в Габрово
Образование
Двама курсисти на ЦЕО "Видима" - с високи резултати на изпита IELTS
Образование
721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование
Единайстите класове на СУ "Васил Левски" минават на онлайн обучение
Образование
В областта няма родители, пожелали децата им да учат дистанционно
Образование
Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения за ученици в Габрово и Севлиево
Образование
Пет паралелки с прием в 8 клас са закрити след трето класиране
Образование
Обучение в езиков център "Видима" през новата учебна година - възможностите
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка
Образование