Теодора Маринова спечели второ място в конкурса "Заедно в 21 век"

Десетокласничката от СУ "Васил Левски" в Севлиево Теодора Маринова се класира на второ място Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век", който се провежда под патронажа на посолството на Русия у нас. Теодора участва в конкурса с презентация на тема "Низкий поклон освободителям Севлиево!", посветена на 140-годишнината от Освобождението на Севлиево.

На 28 юни в Руски културно-информационен център, София, се състоя церемонията по награждаването на призьорите в Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век". Конкурсът се организира за поредна година от фондация "Устойчиво развитие за България" съвместно със СБУ и МОН и е под патронажа на посолството на Руската Федерация в Република България. Конкурсът цели  чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческа изява на ученици и популяризира българо-руските отношения.

Конкурсът е международен и в него традиционно взеха участие ученици от България, Русия, Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан. Тази година организаторите предложиха две теми: "140 години от началото на Руско-турската война" и "По пътя на Победата - битката за Москва и Сталинградската битка". 

Теодора Маринова участва за втори път в конкурса. Под ръководството на преподавателката си Наташа Колева тя работи над своя проект изключително упорито в продължение на близо два месеца. През това време момичето се запозна в детайли с причините, характера, хода и значението на Руско-турската Освободителна война, като използва авторитетни български и руски източници. С особен интерес проучи документи, снимки и други артефакти в постоянната експозиция на Градския исторически музей "Освобождението на Севлиево". Удоволствие за нея бе да получи информация за освобождението на нейния роден град от книгата "Дома и на войне" на Александър Верещагин - един от освободителите на Севлиево. 

Теодора Маринова усърдно изучава руски език вече трета година под ръководството на г-жа Наташа Колева. Желанието й да усъвършенства езиковата си подготовка я накара да изработи презентацията си на руски език. 

За второто си място в конкурса нашето момиче получи грамота и едноседмична почивка в международния ученически лагер в СОК "Камчия", както и предметни награди в номинацията "Творби на руски език". 
 

 

Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование