Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“
Тихомир Иванов

„Мина точно една седмица, откакто вървя по Камино. Чувствам се щастлив и благодарен за всичко, което ми се случва и за прозренията, които то ми носи. И знам, че това е само началото.“ - нищожна част от откровенията на Тихомир Иванов, който през 2013 г. измина 780-километровия поклонически маршрут, известен като френския маршрут, тръгващ от селото Сен Жан Пие-дьо-Пор на френско-испанската граница преминаващ през Пиринеите и по цялото протежение на северна Испания, с крайна точка Сантяго де Компостела. Вървял само с една раница на гръб, а в нея само най-необходимото. Снощи Тихомир бе гост на Градската библиотека в Севлиево, за да представи книгата си „Камино – пътят на завръщането“.

„Чувствам се благодарен, намерих отговорите, за които дойдох“, сподели Тихомир, разказвайки емоционално своя едномесечен живот на пилигрим.

Вървял е по 25-30 км на ден. Темпото всеки сам определя. Някои от поклониците вървяли на групи, Тихомир избрал да бъде сам. Искал да навлезе в себе си, защото „Камино превъзпитава по странен начин. Когато вървиш, вървиш, вървиш през едни безкрайни жълти полета, те отключват съзнанието ти и почваш да получаваш откровения за себе си, за живота, за смисъла му". Усещането за свързаност на пътя го превзело още от първия ден. И отговорите започнали да го спохождат.

„Това е една по-различна книга от всичко, което досега е излизало за Камино, не само като съдържание, ами и по структурата на самата книга. Аз споделям своите тревоги с читателите като вътрешен диалог. Той тече между автора, върнал се от Камино и склонен да иронизира преживяванията на другите, и онзи, който в момента върви по този път. А читателят става свидетел на случващото се в съзнанието ми и вижда как моите мисли създават реалността на всичко, което преживях по Камино. В цялата книга аз разказвам какъв е пътят, за да преодолея его-моделите си, ограниченията, защитите, които през годините съм изграждал."

Севлиево бе шейсетият град, в който Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“.

Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Галерия „Видима“ открива сезона с Татяна Харизанова
Култура
Фонд "Ирина" - една от най-добрите колекции с картини в България
Култура
Петко Хинов представи 12 книги с превод от китайски език
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура
Експонати от Хоталич - в изложбата "Българска археология"
Култура
"Идеал Стандарт-Видима" подари климатик на Библиотеката
Култура
Изложбата "Огледани в Духовно огледало" тръгва от Севлиево
Култура
Първа самостоятелна изложба на Боряна Кънчева
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Гран при за Симона Захариева от „Път към славата“
Култура
Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
Петър Първанов и една изложба с икони на светци и...герои
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура