Точно 34-ма дойдоха на среща с омбудсмана за водата

Точно 34-ма севлиевци дойдоха тази вечер на инициираната от Инициативния комитет за гражданска подписка среща с омбудсмана на републиката Мая Манолова за обсъждане на проблема с водата и искането за изграждане на язовир. Сред тях бяха четирима общински съветници – Светла Георгиева, Росен Цветков, Силвия Стойнова и Николина Николова, двама служители на Община Севлиево - експерти по ВиК, трима журналисти и шефът на ВиК „Бяла“. Там беше и областния управител Николай Сираков. Срещата пропуснаха председателят на Общинския съвет, заместник-кметовете на Севлиево и кметът д-р Иванов. Пропуснаха я и хилядите недоволни от недостига на вода и дългите месеци на воден режим, на които живеещите в общината системно сме подложени.

„Дойдох да чуя вие какво искате и дали това, което искате е възможно в обозримо бъдеще“, каза в началото Мая Манолова. И поиска да се чуят експертите. Мирослав Банков говори от името на Община Севлиево. Рехабилитация на довеждащите водопроводи е най-важното, което трябва да се направи в краткосрочен план, категоричен бе той. А в дългосрочен план да се работи за изграждане на язовир „Мокра Бяла“, който Банков нарече „голямата ни цел“. „Параметрите на язовира са добри, мястото му е там, имаме чудесен проект“, каза той. „Да го обвържем със срокове“, настоя Манолова.  И каза, че по Коледа отново ще дойде, за още една среща по проблема, а дотогава ще изиска от кмета на Севлиево списък с подготвените проекти във ВиК- сектора, както и входящите номера на онези, които вече са внесени и чакат одобрение. Съобразявайки се с казаното от Мирослав Банков, Мая Манолова се ангажира приоритетно да настоява за финансиране на проектите, свързани с реконструкция на водопроводната мрежа, тъй като, както Банков уточни, една трета от водата, която постъпва в Пречиствателната станция, се губи заради старата система.

Трудно е да се определят изказванията на част от присъстващите като особено конструктивни. „Разчитам на моята настойчивост, защото нещата се случват, когато се правят със сърце“, отговори Манолова на един добър въпрос от залата: „На какво разчитате?“

Преди да се срещне със севлиевци Мая Манолова отиде в дома за деца, лишени от родителски грижи. Тя е обещала на децата за Коледа да им подари по един мобилен телефон. „Ще намерим фирма, която да го направи, а аз лично ще им донеса телефоните преди празника“, обеща омбудсманът на републиката.  

Над 50 севлиевци потърсиха съдействие от г-жа Манолова по различни въпроси и в рамките на обявения от кабинета й приемен ден. Най-много се жалвали от ВиК-дружеството в града ни и „Енерго-Про“.

Жалбите срещу ВиК „Бяла“ са били най-многобройни. Хората са се оплаквали от високите сметки, които им начисляват, от неизправни водомери и нереална такса общо потребление.

Сигналите срещу Енерго-Про били за отказ на компанията да подмени дървени стълбове за електричество на Крушевския баир, въпреки молбите от граждани, че дървените стълбове са опасни и застрашават сигурността им. Аргументът на компанията бил, че стълбовете не са тяхна собственост. 

„Ще напиша задължителни препоръки  до ВиК Севлиево и „Енерго Про“, за да изпълнят ангажимента си към хората и предприемат необходимото по сигналите и жалбите“, каза Манолова по-късно по време на пресконференция с местните медии.

Омбудсманът е получил оплакване и от състоянието на Общинската болница. Хората, подали сигнал до нея, споделили, че са удовлетворени от качеството на медицински услуги и доволни от лекарите и сестрите там, но условията в отделенията били мизерни. „Недопустимо е за един град като Севлиево да няма добро здравеопазване“, коментира Мая Манолова и обеща да сигнализира кмета на общината за гражданското недоволство от общинското здарвеопазване. „Ще настояваме да бъдат осигурени необходимите средства, за да се осигури адекватно здравно обслужване на севлиевци“, зарече се Манолова.

За неизплатени заплати на работници във вече затворени фирми са били част от посещенията на приемната. Става дума за работници на бившия Военен завод и за хора от „Севко“. Някои от посетителите са били в доста лошо здравословно състояние. „Свръзахме се с когото трябва и още идната седмица част от този проблем ще бъде решен“, гарантира Манолова.

Оплаквания е имало и от административното обслужване в Общината, въпрос, който омбудсманът ще постави пред кмета. Г-жа Манолова е обещала и подкрепа за храм „Св. Пророк Илия“, с чийто свещеник се е срещнала. Отец Спас й споделил, че състоянието на сградата е лошо, има много течове, които застрашават реликвите в храма, някои изключително ценни. „Обещах подкрепата си за храма“, каза омбудсманът.

Два и половина пъти са нараснали жалбите от Габровска област, при средно за страната увеличение два пъти. През миналата година от областта ни до омбудсмана са постъпили 64 жалби, тази година, с тези от днешния ден, броят им е 189.

Как могат да се ползват данъчни облекчения чрез работодателя
Общество
Създадоха дигитален архив, посветен на Първата световна война
Общество
Коледна добрина за някой в нужда
Общество
Енерго Про предупреждава за прекъсване на електроподаването
Общество
Дядо Коледа идва в Севлиево на 3 декември
Общество
Няма дефекти по новия път за Габрово, ремонтът не е приключил
Общество
НОИ изплаща до Нова година обезщетенията за беменност и малко дете
Общество
Севлиево - В. Търново е добавен в списъка за ремонти
Общество
Директорът на социалните в Габрово напусна системата ненаказан
Общество
От Германия се търси майстор за механизма на Часовниковата кула
Общество
В с. Душево изгоря къща
Общество
Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин бе на посещение в Севлиево
Общество
Пишете писма до Дядо Коледа до 12 декември, и на него му трябва време
Общество
Кмет даде на прокурор гражданин, искал информация от Общината
Общество
Десетки улици в Севлиево остават без ток на 3 декември
Общество
Без допълнителни пари за водата на Севлиево в бюджет 2019
Общество