Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Георги Михайлов, снимка: Нова телевизия

източник: zaistinata.com

Разказ на предприемач от Севлиево, направен пред временната парламентарна комисия по ревизия на управлението, уличава директора на Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Росица“ – Севлиево Иван Степанов в натиск и тормоз над дърводобивни фирми. Според потърпевшия Георги Михайлов, представил се като собственик на фирми за дърводобив и дървообработване, заради тормоза работниците го напускат, а бизнесът му буксува.

След изслушването комисията по ревизия разпореди проверка на начина, по който се правят търгове и е организиран лова в стопанството. Междувременно бърза справка в публично достъпни бази данни показа, че в разказа на Георги Михайлов има детайли, които хвърлят съмнение върху достоверността му, но очевидно те не са основание проверката да обхване бизнеса на предприемача.

Потърсилият публичност Георги Михайлов е фактически собственик на фирма за дърводобив и собственик на дървопреработващо предприятие. На изслушването той обясни как от една година дружествата му са подложени на системен натиск от страна на директора на ДЛС „Росица“ Севлиево Иван Степанов. Натискът се оказвал чрез „проверки в обекти, собственост на фирмите ми“.

Разминаване

Справка в Търговския регистър сочи, че Георги Михайлов е собственик само на едно дружество – „Глобъл лес Индъстри“, което преди две години придоби дървопреработващото предприятие „Изгрев-90“ в Севлиево. Управител на това дружество е съпругата на Михайлов Ваня Михайлова.

До януари 2021 г. Георги Михайлов е собственик на още едно дружество – „Глобъл лес-83“, прехвърлено на Станимир Димитров Иванов с адрес на управление в с. Сенник и капитал от 250 лв. Собственикът на това дружество, според съселяните му, работи като портиер в „Глобъл Лес Индъстри“ и в селото, където живее, не знаят да се занимава с дърводобив.

Заслужава си да се отбележи, че по време на изслушването, което има за цел да осветли дейността на държавните и местни органи на власт, държавни и общински търговски дружества с над 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните пет години, не бе проверено дали Георги Михайлов действително е собственик на фирмите, които нарича свои и потърпевши от своеволията на Иван Степанов, въпреки че справката отнема минути и може да се направи и през мобилен телефон.

Заради тормоза, който Михайлов и работниците му търпят, работниците му масово напускат и от 75 преди година, в момента при него работят 35 души, обяви самият той в Народното събрание.

Малко проста математика

По време на изслушването не се разбра в коя от двете фирми са били наети напусналите около 40 служители. „За истината“ обаче има сериозни основания да смята, че в посочения от Георги Михайлов период той не е бил работодател на 75 души.

Както стана ясно до януари 2021 г. Георги Михайлов е собственик на учреденото през 2012 г. „Глобъл Лес-83“, чийто основен предмет на дейност е дърводобив. Това е дружеството, което редовно участва в търгове за добив на дървесина, обявени от ДЛС „Росица“, т.е. става въпрос за търгове за сечи в държавни гори, към които очевидно „Глобъл Лес-83“ има интерес, въпреки, че пред комисията Михайлов подчерта, че работи само в частни гори.

Според системата за фирмена информация „Дакси“ към януари т.г., когато дружеството е прехвърлено на новия собственик, в него е имало един осигурен към НОИ работник, а за цялата 2020 г. средногодишният брой служители е четири. Толкова са били и през по-голямата част на 2019 г.

Целия текст може да прочетете тук. 

Негодният за движение ремонтиран тротоар в Севлиево е проектиран по всички правила
Общество
На 7 септември стартира преброяване 2021, какво трябва да знаем
Общество
Костадин Костадинов е предложен за Почетен гражданин на Севлиево
Общество
От 15 септември започва изплащането на помощите за отопление
Общество
Помощта за ученици в 1 и 8 клас се заявява и електронно до 15 октомври
Общество
Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания
Общество
До момента в област Габрово електронно са се преброили 8787 граждани
Общество
Проект за изменение на общинска наредба урежда съдбата на изоставените автомобили
Общество
До края на септември се удължава срока за електронното преброяване
Общество
Седмица на пожарната безопасност - от 13 до 19 септември 2021 г.
Общество
В Градската библиотека може да се преброите електронно
Общество
Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Общество
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата към Севлиево
Общество
33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам
Общество
Преброяването започна, от НСИ съветват да се преброим електронно
Общество
Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри
Общество