Търсене

Трансферна ангобна техника в гипсов калъп или как керамиката оживява - студенти на НБУ на стаж в Завода за керамика

Трансферна ангобна техника в гипсов калъп или как керамиката оживява - студенти на НБУ на стаж в Завода за керамика

Снимка: "Идеал Стандарт-Видима"

Проф. Божидар Бончев – професор от Национална художествена академия и едно от най-големите имена в съвременната керамика в България изнесе две лекции пред студенти на Нов български университет на територията на Завода за керамика на "Идеал Стандарт-Видима". 

Тази година творческият стаж на студентите от Нов български университет в Севлиево премина в изучаване на нова техника - трансферна ангобна техника в гипсов калъп. Това е една от най-интересните техники в съвременната керамика, характерна за творчеството на проф. Бончев.

Изображение - 13237  

Студентите имаха възможност да създадат обща работа с проф. Бончев, чието участие в стажа е първата стъпка от серия семинари, които са планирани през следващите години в Учебно-практически и изследователски звена към специалност "Керамика".

Проф. Моника Попова за единайста година води студенти, за да се запознаят с индустриалното производство на керамични изделия за санитарната индустрия. Всяка година между 50 и 100 изделия – мивки, казанчета, тоалетни и бидета се превръщат в произведения на изкуството.

Всичко, създадено по време на стажа, ще бъде показано в две изложби - първо на територията на завода, и по-късно пред академичната общност в НБУ.

Ангобната техника в керамиката се използва са украса. Ангобната украса се прави с ангобни бои, които са водни разтвори на цветни глини.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!