Търсене

Трето място отборно и на точка от победителя в индивидуалното класиране от състезание по приложна електроника

Севлиево онлайн
Трето място отборно и на точка от победителя в индивидуалното класиране от състезание по приложна електроника

инж. Стефан Николов и инж. Веска Николова подготвиха учениците за поредния им успех, снимка: ПГМЕТ

Десетокласниците Любослав Недков и Мартин Кинев от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево заеха трето място отборно в първа възрастова група на националния кръг от състезанието "Мога и зная как". В индивидуалното класиране Мартин Кинев завоюва второ място, но само на точка от победителя.

Състезанието се проведе на 21 април т.г. в Банско. През тази учебна година в него се включиха 408 ученици от 55 професионални гимназии от 44 града в страната. 

В последния етап възпитаниците на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" премериха знания и умения с връстниците си от Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики” в Търговище, Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ - Видин, Професионална техническа гимназия във Варна, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ в Кърджали и Професионална гимназия „Васил Димитров“ в Мадан.

Състезанието премина на два eтапа: решаване на тест от 30 въпроса за двадесет минути и изпълнение на практическа задача за петдесет минути, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема. Изключително трудна бе втората част, която изискваше състезателите сами да подбират елементната база. Показаните резултати доказаха, че младите хора освен знания и умения, могат да работят в екип.

Подготовката на състезателите бе под ръководството на инж. Стефан Николов и инж. Веска Николова.

Състезанието "Мога и зная как" се организира от Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието (РУО), търговска верига ЕЛИМЕКС, директори на училища и учители, преподаващи по професиите „Техник на компютърни системи” и „Техник на електронна техника”.

В рамките на състезанието любезните домакини от ПГЕЕ - Банско организираха дискусия на тема „Успехът – привилегия за мащабно мислещи“ – подготовка, провеждане и оценяване на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация чрез дипломен проект. Поставени бяха въпроси, свързани с професионалното образование. В тази среща участваха и учители по професионална подготовка, експерти по професионално образование в Регионалното управление по образованието в Благоевград и Министерството на образованието и науката. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.