Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай

След три меморандума за приятелство и сътрудничество, подписани в две последователни години (два през 2017 г. и един през 2018 г.), с нищожни разминавания в текста им, в Севлиево отново се заговори за побратимяване с град Фошан в китайската провинция Нанхай. На насроченото за 29 януари т.г. заседание на Общинския съвет в града кметът иска от съветниците да одобрят подписването на споразумение за побратимяване между двата града.

Искането е най-малкото странно, тъй като според всичко, което досега са произвели по темата от местната общинска администрация, още през лятото на 2017 г. трябваше да сме се побратимили с Фошан и да има план, по който това побратимяване да заработи за населението в двата града. Нищо от това до момента не е станало и причината не е в Ковид, появил се три години по-късно. Не е далеч от логиката поредният документ, който ще се подписва между двата града да има за цел да облече в законова форма предстоящи пътувания на севлиевски управници до Китай. Нещо, в което те и досега са активни.  

Побратимяването между Севлиево и китайската провинция преминава през дълъг период и около него витаят неизвестни, подсилвани от противоречивата информация, която публикуват  от Община Севлиево. Още повече, че според общинския сайт Севлиево и Нанхай са побратими. Името на провинцията е най-горе в раздел „побратимени градове“, което вместо да осветли какво се случва, поражда нови въпроси.

За него се заговори през март 2017 г., когато Общинският съвет одобри идеята за братски севлиево-нанхайски отношения. Месец по-късно кметът и две от заместничките му отлетяха за Китай, похарчиха близо 13 хил. лв. за едноседмичен престой, резултатът от който бе меморандум за развитие на приятелско сътрудничество. Според официална информация от Община Севлиево, разпространена в деня на подписване на документа, в него пише, че „страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които считат, че е необходимо“. 

Какво точно обаче пише в този меморандум?

„За истината“ разполага с документа, предоставен по реда на Закона за достъп до обществена информация, при това в оригинал – на китайски език. Според превода му „двата града са станали побратимени и ще си сътрудничат в областите на търговия, земеделие и образование“, както и „ ще се срещат периодично, за да обсъждат общи въпроси“. Както се вижда информацията за договореното е по-различна от оповестената на общинския сайт. В този меморандум не се говори за туризъм, но това едва ли е най-важното.

Още, четете тук. 

Мартеници за медиците от Спешна помощ
Общество
Български проекти са отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г.
Общество
В Севлиево общински служители също са получили пари по „Патронажна грижа...“
Общество
Близо 1 млн. лв. за работа по проекти са получили чиновници в област Габрово
Общество
„Героите и свободата“ - на 3 март в Националния музей на образованието
Общество
Удължава се срокът на валидност на шофьорските книжки
Общество
Прикриват истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров
Общество
Месец преди изборите от ГЕРБ обещаха, че ще построят язовир "Мокра Бяла"
Общество
Най-дългата мартеница тази година е изложена в "Дандолови къщи"
Общество
Над 2 млн. лв. на боклука, за да заблудим Европа, че ни е грижа за отпадъците
Общество
Проект от 1,5 млн. лв. за несбъдналото се електронно гласуване
Общество
Удариха първа копка на водопровода към най-безводните севлиевски села
Общество
Община Габрово отменя църковно - военния ритуал на връх Шипка
Общество
Исторически музей Севлиево отбелязва 170 г. от рождението на Йонко Карагьозов
Общество
Честит национален празник на България!
Общество
Хиляди килограми и литри пестициди иззеха от площадка в Севлиево
Общество