Търсене

Три общински училища стават защитени - в селата Добромирка, Крамолин и Шумата

Севлиево онлайн
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС

Илюстрация на OpenClipart-Vectors от Pixabay

Три общински училища да бъдат добавени в списъка на защитените за новата учебна година, ще предложи кметът на Севлиево на министъра на образованието. За това той бе задължен от Общинския съвет на днешното редовно заседание. 

Училищата са в три севлиевски села - в Добромирка, Крамолин и Шумата. 

През учебната 2022/2023 г. Основно училище "Христо Ботев" в с. Добромирка ще има 41 ученици от 1 до 7 клас в пет паралелки. Две от паралелките са слети и са в начален етап. Най-близкото училище до това в с. Добромирка е закрито през 2014 г. - в дряновското с. Гостилица. Ако училището в Добромирка бъде закрито, децата, които учат в него, ще трябва да пътуват до Севлиево, което е твърде далеч за тях, особено за малките. 

Основно училище "Св. Солунски братя" в с. Крамолин е на 32 км от Севлиево, което е още по-голямо разстояние, ако се стигне до закриването му, респективно извозване на учениците до Севлиево. В училището през новата учебна година ще учат 26 ученици в 4 паралелки, част от децата са от близкото с. Агатово.

Основно училище "Васил Левски" в с. Шумата има 114 ученици от 1 до 7 клас. Те ще бъдат разпределени в 7 паралелки, от които четири в начален етап. Най-близкото училище е едва на 11 км - в с. Душево. Ако се стигне до закриване на училището в с. Шумата обаче, учениците не могат да бъде поети от училището в с. Душево и децата ще трябва да бъдет возени до Севлиево. 

Всичко това натежа за решението трите училища да бъдат включени в списъка на защитени от закриване.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!