Търсене

Три от договорените шест медицински хеликоптера ще са в България през 2024 г.

България е единствената страна в Европейския съюз без спешна помощ по въздух. Осигуряването на медицински хеликоптери е приоритет на не един министър на здравеопазването, но с годините това се оказаха само добри намерения.
Севлиево онлайн
Три от договорените шест медицински хеликоптера ще са в България през 2024 г.

Приключи процедурата по договаряне без предварително обявление за доставката на медицински хеликоптери, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В резултат на 27 март между министерството и Leonardo S.p.A. беше сключен договор за доставката на шест хеликоптера, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. 

„Поздравявам ви за стартирането на дългоочакваната процедура по въвеждане на спешна медицинска помощ в България. По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери“, посочи Андреа Миртето - старши вицепрезидент продажби за Европа, Близък Изток и Азия на Leonardo S.p.A, и увери, че експертите на италианската фирма са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта.

Предметът на договора за осигуряване на 6 санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери) включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер трябва да бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември т. г. в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно.

През юни 2024 г. ще бъде доставен втория хеликоптер, през декември 2024 г. - третия. През юни и декември 2025 г. ще бъдат доставени още две машини, а последната се предвижда да пристигне в България през април 2026 г. 

България е единствената страна в Европейския съюз без спешна помощ по въздух. Осигуряването на медицински хеликоптери е приоритет на не един министър на здравеопазването, но с годините това се оказаха само добри намерения.

През 2019 г. тогавашният здравен министър в кабинета на ГЕРБ Кирил Ананиев обяви, че осигуряването на медицински хеликоптери е приоритет. Три години по-късно друг здравен министър - Костадин Ангелов (ГЕРБ) представи на премиера пътна карта за медицинска евакуация по въздух на български граждани и обяви, че са предприети действия за купуването на една машина с европейски средства. Едва през 2023 г. обаче вече има реални действия с прогнозими резултати за въздушна спешна помощ и у нас.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!