Търсене

Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД

Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години

Отляво надясно: Ивайло Костадинов, Даниела Иванова, Костадин Костадинов

от Емилия Димитрова

Историята на един бизнес се пише бавно. Гради се от риск, къде съзнателен, къде преплетен с емоции, но година след година. В текста по-долу става дума за история, която е плетеница от амбиция, очаквания, упоритост, последователност, надграждане, стремеж и всичко това премесено с достатъчно приятели, тук-там и зложелатели...

На 25 Април 1990 година Костадин Костадинов регистрира ЕТ "Хелиос-Костадин Костадинов". Дали тогава Костадинов е подозирал началото на какво поставя?

В последствие Костадинов купува "Севлиево автотранспорт" (бившият ДАП). Със сделката получава дейността на предприятието, логистиката и транспортирането на стоки.

До ден днешен "Хелиос" поддържа дейностите на приватизираното предприятие и с това успява да се впише в историята на българската икономика като един от малкото собственици на приватизирано предприятие, инвестирал и развиващ го в годините.

Да се изброят постиженията на "Хелиос" в един текст е несериозна задача. Първо, защото дейността им се разшири в не едно направление и с това от дружеството показаха, че не могат да се вместят в предварително зададена рамка или граници. 

Изображение - 3154 Днес изпълнителен директор на създаденото преди двайсет години акционерно дружество "Хелиос" е Ивайло Костадинов. Това е същото момче, което на 15 г. започва работа в тогавашния "Хелиос" като докер. Докато товари стоки, Ивайло започва да изучава работата във фирмата. Следващата му позиция е склададжия. И така стъпка след стъпка, докато Костадин Костадинов решава, че синът му е подготвен да поеме бизнеса. Така изпълнителен директор на "Хелиос" АД става Костадинов-младши. 

"Днес осъзнавам колко правилно е било да мина през всички нива на работата, за което съм благодарен на баща ми. Уважавам изключително това, което е създал, но ние сме различни поколения", споделя днес Ивайло. Логично и естествено звучи откровението му, че в даден момент баща и син са имали разминавания. "Разбрах, че няма как "Хелиос" да остане встрани от иновациите, от новостите в областта на нашия бизнес. А и татко имаше нужда да си отдъхне. На него тежеше фирмата и аз се почувствах подготвен да я поема. В даден момент, наистина не помня датата, той (баща му) също го осъзна, и аз станах изпълнителен директор на "Хелиос" АД - дружеството, в което започнах работа като докер. Днес съм удовлетворен и щастлив, но и много благодарен, споделя Ивайло. 

Благодарен за уроците, които се наложило да учи по трудния начин, но и за шанса да продължи започнатото от татко му, да го надгради и да продължи да пише историята на "Хелиос" АД. 

През септември 2020 г. ще станат 20 години от създаването на акционерното дружество "Хелиос", правоприемник на ЕТ "Хелиос" . Акционери в него са Костадин Костадинов, Ивайло Костадинов и Даниела Иванова. Костадин и Ивайло са баща и син, Даниела е свързана със семейството посредством родствена връзка с майката на Ивайло. "Така "Хелиос" АД е обособена като семейна фирма, работеща в три направления", заключва днешният й изпълнителен директор Ивайло Котадинов. 

Изображение - 3155 Основното направление на фирмата е търговия на едро и дребно. Дружеството има два магазина с два сервиза за продажба на дребно на гуми и автоаксесоари. Имат 3D стенд за ходова част. Внасят гуми от Русия, Турция, Китай, Индия, Малайзия и почти от всички държави в Европа. Вносът им основно е гуми за леки и товарни автомобили, за селскостопанска техника и прикачен инвентар, за бобкати и мотокари, за грейдери и фадроми. Снабдяват магазини за гуми и сервизи в цяла България. Техни диструбутори има в почти всички градове на страната. Разполагат с огромна гама гуми на склад, както и със специфични размери, които са налични единствено при тях.

"Хелиос" АД е собственик и на едноименен хотел с ресторант. 

За трийстия рожден ден на "Хелиос" е планирано пищно празненство. "Бяхме резервирали над 110 места в един от най-добрите хотели по нашето Черноморие за отпразнуване на годишнината с приятели, всички колеги от фирмата и клиенти", не крие огорчението си Ивайло Костадинов. Заради ограничителните мерки във връзка с коронавируса наздравиците се отлагат, най-вероятно за догодина.

Дотогава остава работата, която дори и в условия на пандемия, от "Хелиос" не спират, защото са отговорни към своите работници и техните семейства и не искат да освобождават служители.  

Какво си пожелават? Да се върнем към нормалността, казва Ивайло. И добавя: ако може животът да продължи по онзи ритъм отпреди вируса, но преди всичко искам да сме здрави. Всички да сме здрави!  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!