Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Отляво надясно: Ивайло Костадинов, Даниела Иванова, Костадин Костадинов

от Емилия Димитрова

Историята на един бизнес се пише бавно. Гради се от риск, къде съзнателен, къде преплетен с емоции, но година след година. В текста по-долу става дума за история, която е плетеница от амбиция, очаквания, упоритост, последователност, надграждане, стремеж и всичко това премесено с достатъчно приятели, тук-там и зложелатели...

На 25 Април 1990 година Костадин Костадинов регистрира ЕТ "Хелиос-Костадин Костадинов". Дали тогава Костадинов е подозирал началото на какво поставя?

В последствие Костадинов купува "Севлиево автотранспорт" (бившият ДАП). Със сделката получава дейността на предприятието, логистиката и транспортирането на стоки.

До ден днешен "Хелиос" поддържа дейностите на приватизираното предприятие и с това успява да се впише в историята на българската икономика като един от малкото собственици на приватизирано предприятие, инвестирал и развиващ го в годините.

Да се изброят постиженията на "Хелиос" в един текст е несериозна задача. Първо, защото дейността им се разшири в не едно направление и с това от дружеството показаха, че не могат да се вместят в предварително зададена рамка или граници. 

Днес изпълнителен директор на създаденото преди двайсет години акционерно дружество "Хелиос" е Ивайло Костадинов. Това е същото момче, което на 15 г. започва работа в тогавашния "Хелиос" като докер. Докато товари стоки, Ивайло започва да изучава работата във фирмата. Следващата му позиция е склададжия. И така стъпка след стъпка, докато Костадин Костадинов решава, че синът му е подготвен да поеме бизнеса. Така изпълнителен директор на "Хелиос" АД става Костадинов-младши. 

"Днес осъзнавам колко правилно е било да мина през всички нива на работата, за което съм благодарен на баща ми. Уважавам изключително това, което е създал, но ние сме различни поколения", споделя днес Ивайло. Логично и естествено звучи откровението му, че в даден момент баща и син са имали разминавания. "Разбрах, че няма как "Хелиос" да остане встрани от иновациите, от новостите в областта на нашия бизнес. А и татко имаше нужда да си отдъхне. На него тежеше фирмата и аз се почувствах подготвен да я поема. В даден момент, наистина не помня датата, той (баща му) също го осъзна, и аз станах изпълнителен директор на "Хелиос" АД - дружеството, в което започнах работа като докер. Днес съм удовлетворен и щастлив, но и много благодарен, споделя Ивайло. 

Благодарен за уроците, които се наложило да учи по трудния начин, но и за шанса да продължи започнатото от татко му, да го надгради и да продължи да пише историята на "Хелиос" АД. 

През септември 2020 г. ще станат 20 години от създаването на акционерното дружество "Хелиос", правоприемник на ЕТ "Хелиос" . Акционери в него са Костадин Костадинов, Ивайло Костадинов и Даниела Иванова. Костадин и Ивайло са баща и син, Даниела е свързана със семейството посредством родствена връзка с майката на Ивайло. "Така "Хелиос" АД е обособена като семейна фирма, работеща в три направления", заключва днешният й изпълнителен директор Ивайло Котадинов. 

Основното направление на фирмата е търговия на едро и дребно. Дружеството има два магазина с два сервиза за продажба на дребно на гуми и автоаксесоари. Имат 3D стенд за ходова част. Внасят гуми от Русия, Турция, Китай, Индия, Малайзия и почти от всички държави в Европа. Вносът им основно е гуми за леки и товарни автомобили, за селскостопанска техника и прикачен инвентар, за бобкати и мотокари, за грейдери и фадроми. Снабдяват магазини за гуми и сервизи в цяла България. Техни диструбутори има в почти всички градове на страната. Разполагат с огромна гама гуми на склад, както и със специфични размери, които са налични единствено при тях.

"Хелиос" АД е собственик и на едноименен хотел с ресторант. 

За трийстия рожден ден на "Хелиос" е планирано пищно празненство. "Бяхме резервирали над 110 места в един от най-добрите хотели по нашето Черноморие за отпразнуване на годишнината с приятели, всички колеги от фирмата и клиенти", не крие огорчението си Ивайло Костадинов. Заради ограничителните мерки във връзка с коронавируса наздравиците се отлагат, най-вероятно за догодина.

Дотогава остава работата, която дори и в условия на пандемия, от "Хелиос" не спират, защото са отговорни към своите работници и техните семейства и не искат да освобождават служители.  

Какво си пожелават? Да се върнем към нормалността, казва Ивайло. И добавя: ако може животът да продължи по онзи ритъм отпреди вируса, но преди всичко искам да сме здрави. Всички да сме здрави!  

 

НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Електронни касови бележки ще заместят хартиените
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
Започна данъчна кампания 2021 г.
Бизнес
30 години по-късно: "Гален - фамилия" продължава традицията
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид-подпомагане
Бизнес
„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Бизнес
Как 30 г. една фамилия пише история и създава традиции
Бизнес
Съдът задължи болницата да върне парите за 39 ортопедични операции
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си
Бизнес
Стартира 17-то издание на конкурса "Баня на годината"
Бизнес
Благотворително: 32 500 лв. събра за Читалището „Севлиево 21 век“
Бизнес
Данъчната кампания 2021 г. започва на 11 януари
Бизнес