Трибагрена черга подарява Севлиево на „Фермата“
снимка: архив, "Семе българско"

Черга, в цветовете на родния трибагреник, която ще изтъкат посетителите на тазгодишния фестивал „Семе българско“, ще бъде подарена на телевизионното реалити „Фермата“. Инициативата за  изтъкаването на чергата организаторите са нарекли „Надеждата България“, а идеята е всеки посетител с втъкана нишка да покаже въжделенията си за България.

Тазгодишният фестивал „Семе Българско“ ще се проведе на 7, 8 и 9 април, а това е четвъртото му издание.  То ще премине под мотото „За земята, семената и децата на България“.

В рамките на фествалната програма, на 7 април, ще се проведе конференция, посветена на развитието на агропредприемачеството в България. Форумът е в партньорство с евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков и специалното участие на Джуниър Ачийвмънт България, Министерство на земеделието и храните, Национална служба за съвети в земеделието и Селскостопанска академия.

Официалното откриване на фестивала „Семе българско“ е на 8 април в парк „Казармите“ с музикалния спектакъл, с който ансамбъл „Развитие“ представи България на Шестата международна фолклориада в Мексико миналата година.

В четвъртото издание на фестивала има много от традиционните инициативи, но и нови. Тази година ще видим "Най-дългата българска, рисувана от деца и младежи, шевица", която ще разкрие богатвото на всеки регион от България и „И за да пребъде България“, чрез която изпратена земя от родните места на родолюбиви българи от цялата страна ще бъде поставена в съответната географска област на очертана в парк „Казармите“ карта на страната ни. 

На 9 април водещият Андрей Арнаудов – един от продуцентите и водещи на телевизионното реалити предаване „Фермата“, заедно с ин витро деца и техните родители, ще засадят млада фиданка, за да материализират вярата, че българското ще бъде и ще пребъде.

Традиционна е инициативата „Шанс за бебе”, която се реализира за четвърта поредна година с партньорството на Фондация „Искам бебе”, чиято кауза е подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми. Тази година средствата от благотворителния базар ще бъдат дарени на новия партньор на фестивала - Движението за национална кауза – ДНК, чийто учредител и председател е Андрей Арнаудов. А парите ще отидат в полза на кампанията „Направи го за България“.

Неизменна част от концепцията на фестивала е конкурсът „Никой не е по-голям от хляба” – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. 

Навръх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана” в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат в тричасов фолклорен маратон.

Отново ще гостува и базарът „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски МОЛ). На 8 април най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В последния фестивален ден, 9 април, на сцената на „Семе българско“ ще стъпи Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, които заедно с  читалищни състави от цяла Северна България ще повдигат националната гордост и самосъзнание на гостите с изпълнения на автентична народна музика, песни и танци.

Организатор на фестивала "Семе българско" е рекламна агенция "Елмазови", домакин и съорганизатор - Община Севлиево.

 

 

Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Преди 26 г. ни напусна д-р Атанас Москов - мъдрецът от нивята
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Напусна ни Злати Георгиев - прокурорът и разказвачът
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество