Трибагрена черга подарява Севлиево на „Фермата“
снимка: архив, "Семе българско"

Черга, в цветовете на родния трибагреник, която ще изтъкат посетителите на тазгодишния фестивал „Семе българско“, ще бъде подарена на телевизионното реалити „Фермата“. Инициативата за  изтъкаването на чергата организаторите са нарекли „Надеждата България“, а идеята е всеки посетител с втъкана нишка да покаже въжделенията си за България.

Тазгодишният фестивал „Семе Българско“ ще се проведе на 7, 8 и 9 април, а това е четвъртото му издание.  То ще премине под мотото „За земята, семената и децата на България“.

В рамките на фествалната програма, на 7 април, ще се проведе конференция, посветена на развитието на агропредприемачеството в България. Форумът е в партньорство с евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков и специалното участие на Джуниър Ачийвмънт България, Министерство на земеделието и храните, Национална служба за съвети в земеделието и Селскостопанска академия.

Официалното откриване на фестивала „Семе българско“ е на 8 април в парк „Казармите“ с музикалния спектакъл, с който ансамбъл „Развитие“ представи България на Шестата международна фолклориада в Мексико миналата година.

В четвъртото издание на фестивала има много от традиционните инициативи, но и нови. Тази година ще видим "Най-дългата българска, рисувана от деца и младежи, шевица", която ще разкрие богатвото на всеки регион от България и „И за да пребъде България“, чрез която изпратена земя от родните места на родолюбиви българи от цялата страна ще бъде поставена в съответната географска област на очертана в парк „Казармите“ карта на страната ни. 

На 9 април водещият Андрей Арнаудов – един от продуцентите и водещи на телевизионното реалити предаване „Фермата“, заедно с ин витро деца и техните родители, ще засадят млада фиданка, за да материализират вярата, че българското ще бъде и ще пребъде.

Традиционна е инициативата „Шанс за бебе”, която се реализира за четвърта поредна година с партньорството на Фондация „Искам бебе”, чиято кауза е подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми. Тази година средствата от благотворителния базар ще бъдат дарени на новия партньор на фестивала - Движението за национална кауза – ДНК, чийто учредител и председател е Андрей Арнаудов. А парите ще отидат в полза на кампанията „Направи го за България“.

Неизменна част от концепцията на фестивала е конкурсът „Никой не е по-голям от хляба” – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. 

Навръх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана” в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат в тричасов фолклорен маратон.

Отново ще гостува и базарът „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски МОЛ). На 8 април най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В последния фестивален ден, 9 април, на сцената на „Семе българско“ ще стъпи Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, които заедно с  читалищни състави от цяла Северна България ще повдигат националната гордост и самосъзнание на гостите с изпълнения на автентична народна музика, песни и танци.

Организатор на фестивала "Семе българско" е рекламна агенция "Елмазови", домакин и съорганизатор - Община Севлиево.

 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество