Трихинелоза в диво прасе, случаят е от с. Валевци
снимка: Gotvach.bg

Месото на диво прасе, отстреляно преди Нова година от дружинката в село Валевци, е било заразено с трихинелоза, потвърдиха за Севлиево онлайн от областната Агенция по безопасност на храните. След като е станало ясно, че месото е заразено, от дружинката се свързали с екарисаж, месото е прибрано и не представлява опасност.

15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в Бургаска област само през месец декември на миналата година, а през цялата 2017 г. заболелите в страната са общо 55, информират от Министерството на здравеопазването. Според разпространено от там прессъобщение България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза в ЕС след Полша и Румъния. По тази причина и с оглед активния ловен сезон, както и за предотвратяване на заболявания от трихинелоза, здравните специалисти препоръчват задължително извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине.

Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.

При съмнения за трихинелоза следва незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и да се направи консултация с паразитолог.

Д-р Янкова - ендокринолог, приема в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
РЗИ: Болните от грип в област Габрово са под средното ниво
Здраве
Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства
Здраве
Болницата в Севлиево - сред заведения "в най-тежко състояние"
Здраве
Ще преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници
Здраве
Габрово е далеч от грипна епидемия, засега
Здраве
90% от новорегистрираните с ХИВ са мъже
Здраве
Попълниха кръвна банка с 25 сака кръв
Здраве
От МЗ предупреждават за риск от морбили
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова ще преглежда в Севлиево на 14 декември
Здраве
Дряново и Трявна са в грипна епидемия
Здраве
Трихинелоза в диво прасе, случаят е от с. Валевци
Здраве
Д-р Матеева и д-р Дочева прекратяват договорите си с РЗОК
Здраве
Правителството одобри проектозакона за лекарствата
Здраве
С пет бебета посрещнаха Бабинден в севлиевското АГО
Здраве
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Здраве