Търсене

По поръчка на Европейската прокуратура: трима са арестувани, пет адреса са претърсени в Севлиево по разследване за злоупотреба с евросубсидии

Севлиево онлайн
По поръчка на Европейската прокуратура: трима са арестувани, пет адреса са претърсени в Севлиево по разследване за злоупотреба с евросубсидии

Трима души са задържани, а шест места в Севлиево и Габрово са претърсени на 26 септември т.г. от служители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Акцията е по поръчка на Европейската прокуратура, съобщиха оттам, и са в рамките на разследване на организирана престъпна група, за която се смята, че е получила незаконно средства от ЕС за земеделие.

Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили на компетентните органи невярна информация от името на други лица, като целта е била получаване на земеделско финансиране, казват от прокуратурата на Лаура Кьовеши.

Вместо да кандидатстват за субсидии за голям парцел земя, заподозрените са разделяли площта и са използвали хора „с ниско социално-икономическо положение“ като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи.

От Европейската прокуратура уточняват, че в хода на разследването е станало ясно, че лидерът на организираната престъпна група е бил упълномощаван от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ и Областната служба по земеделие, както и пред търговските банки. "Това означаваше, че той може директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите", уточняват от Европейската прокуратура.  

Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група може да са участвали две длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие" и Областта. Смята се, че те са улеснявали дейността на групата като са предоставяли информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

От съобщението става ясно, че един от държавните служители, за които има съмнение в съучастие в престъпната схема, е сред тримата арестувани.

Освен арести, днес в Севлиево са извършени претърсвания на пет частни адреса. Претърсвания са извършени и в Службата по земеделие в Севлиево, както и на четири лица, се казва в информацията от Европейската прокуратура.

Оперативно-следствените действия продължават, като общият размер на щетите предстои да бъде установен.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.