Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици

Вокално трио "Звън" от Севлиево отбелязва 15 години на сцена. Казват, че това е само началото и тепърва имат да пишат биографията на триото. Споделят, че най-важно за тях е удоволствието, което доставят на публиката. Удовлетворение им носят и многото награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина, а благодарностите им за тези 15 години освен към публиката са към хора от музикалните среди, които изброяват в своята изповед, с която казват на всички: Благодарим! 

Ние сме Снежана, Павлинка и Миглена, за почитателите си вокално трио “Звън”. Възраждаме в музикалното пространство забравени, но обичани песни, даваме им нов живот. Не сме професионалисти, но се стремим да правим песните си професионално. Отнасяме се към труда си и ангажиментите си също професионално и отговорно. Иначе сме весели и шумни, общителни, раздумни“. 

Началото е септември 2005 година. Още с първата ни изява през октомври същата година дойде и наградата за най-добро изпълнение от фестивала “Златен кестен” в Петрич. Това беше първото ни изпитание на сцена, което даде старта на съвместния ни творчески път. Получихме уверението на журито и публиката, че имаме бъдеще като вокална формация. Там ни подариха и „билета“ за голямото ни музикално пътуване като трио. Всяка от нас се е занимавала с музика, затова когато решението ни да опитаме като такава формация, макар че беше спонтанно, не учуди нашите близки, приятели и семействата ни. Започнахме с ръководител Пламен Пенчев, който ни създаваше аранжиментите, раздаваше гласовете ни. Сами си избирахме песните и когато и трите ги преживеем и осмислим, тогава ги правим. Винаги пеем на три гласа, разработваме сюжет на всяка песен, искаме да е интересна, атрактивна, да е един малък разказ.

През май 2016 г. на фестивал в Испания

След успеха на „Златен кестен“ последваха покани и участия в много фестивали в страната, откъдето се завръщахме с призови места – няколко поредни години първо място в Международния музикален фестивал „Море и спомени“ във Варна, „Кръстопът на музите“ в София, голямата награда от Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ в Челопеч и др. Всеки фестивал е уникален. Носи характера на участниците, чара на публиката, оставя спомени, усмивки и разбира се, натрупан опит. Срещите на изпълнителите и творците зареждат с енергия, дават нови идеи, „сверяваме си часовниците”, къде сме, какво още трябва.

Наградите са нещо преходно, носят емоция и радост, но най-големият успех са радостните очи на публиката, усмивките и одобрението на колегите изпълнители, адмирациите на журито. Всяка среща и участие във фестивал увеличава желанието ни да пеем, да правим нови неща, да търсим нови идеи.

Често ни питат „Кое ви държи заедно, което ви сплотява и води към сигурен успех, защото вие сте доказали многократно, че успявате? Отговорът: държим една на друга, общи са и радостите и нерадостите – едно голямо семейство сме.

Трио "Звън", екранна снимка: signal.bg

„Свежи, чаровни, артистични, с дълбоко отражение в публиката и силно сценично присъствие, със „Звън“-ливи гласове. Пъстра палитра от цветове, звуци, усмивки….толкова енергия и настроение на сцената….хората пеят и танцуват с тях, така че всички са на една сцена“ - това са само малка част от думите, които могат да опишат дамите от вокално трио „Звън” извън петолинията“ – пише самоковска медия след тяхно участие.

През повече от 15 годишната си история, триото включва в богатия си репертоар над 200 песни от различни жанрове. Трите дами с удоволствие изпълняват наши и световни шлагери, песни от българския фолклор, испански, гръцки, италиански, руски, английски, сръбски песни. Имат 24 видеоклипа, концертни участия докоснали сърцата на зрители от България и света. Триото стана посланик на българския фолклор в Мадрид и Сеговия - Испания, а две поредни години представя част от своето песенно богатство в слънчева Гърция. Трите севлиевки написаха своята арабска приказка в Мароко, а през февруари миналата година представиха своето изкуство в Англия, където бяха част от концерта в българското посолство и театър Милфийлд в Лондон.

Зад успехите на трио „Звън“ стои труда на талантливи композитори, аранжьори и текстописци: Пламен Пенчев от Севлиево - основател на триото, музикант и аранжьор, Игор Трайковски от Македония - автор на част от песните и записите, Серафим Попниколов - музикант и аранжьор от Петрич, автор на техни записи, Боримир Фурнаджиев (д-р Бари от София), дал на триото няколко негови песни, Димитър Ангелов от Асеновград, който работи и в момента с триото - музикант, аранжьор и автор на техните записи, Цветан Радков от Габрово - автор на музика, Евгени Иванов от Горна Оряховица - аранжьор, Катя Кирянова - тесктописец от Петрич, автор на текстове на техни песни, Христина Димова - текстописец от Ракитово, хумористът Венци Мартинов - автор на текстове и др. Мил жест от Росица Кирилова към триото са подарените нейни инструментали на няколко песни.

Кое прави триото различно? Това е емоционалния разказ на песните и хореографията по време на повечето изпълнения. Нина Коева, Пламен и Паулина Пенчеви, Беньо Пенев са имената на хореографите, допринесли за ценните победи и признания на триото. Тук и са професионалните напътствия на проф. д-р Розмари Стателова и д-р Нели Божова, а в лицето на Йордан Попов от Варна, Пейо Пеневски, Ценка Горалова, Цветан Цонев от Севлиево, Радка Цвяткова от Габрово триото откри най добрите ментори.

За стила на трите дами се грижи модна къща „Ванити” с дизайнер Ваня Митева, като вече над петнадесет костюма допълват характера на изпълненията на трите дами.

Дълъг е списъкът на хората направили пътя ни красив и успешен. Ценим помощта на очарователните водещи, техническите лица - оператори, озвучители, сценографи, с които правим сцената емоционална, а песните ни заговарят със звуци и светлина. Признателни сме на екипите на Фолклор ТВ, Фен Фолк ТВ, Еврофолк, Скат, БНР и др., които по време на записите и излъчванията на песните ни в ефир връщат незабравими спомени и песните ни оживяват в сърцата на почитателите. Техният професионализъм и реклама дават възможност нашинте изпълнения да влязат в много домове в страната и чужбина. Най-новото ни постижение е и предстоящия DVD диск, в който са поместени 10 фолклорни клипа. С него ще благодарим на спонсорите и приятелите ни, направили възможни нашите участия и пътувания.

Но това може би нямаше да се случи, ако нямахме и подкрепата на семействата си, споделящи нашите радости, тревоги, вълнения и безсънни нощи. И ако ви нямаше вас - нашата публика. Всичките ни постижения, цялата емоция и радост, които изпитваме, когато пеем, са свързани с вас, които идвайки на концертите ни, си тръгвате изпълнени с положителна енергия, по-добри и с усмихнати сърца, когато усещаш, че си едно цяло с човека, дошъл заради теб и когато излизайки на сцената, публиката вече ръкопляска още преди изпълнението. Сцената за нас е призвание, чест и отговорност. Защото правим песните си така, както ние ги чувстваме, търсейки щастливите очи, каквито са и нашите, докато сме на сцената. Влагаме душата си, затова изпълненията ни са толкова различни, толкова чувствени и истински.

Човек е малък или голям в зависимост какви са мечтите му, какви са надеждите му, към какво се стреми. Всеки има право на своето щастие такова, каквото го разбира и избира. Човек сам определя посоката на развитието си, сам избира средата си, затова сме различни. Затова и щастието ни е различно. Това, което определя малък или голям е човек, е щастието, добрината и усмивката, която дава на другите хора.

Мили наши приятели и почитатели, благодарим ви, че бяхте с нас и нашите песни през тези 15 години и осмисляхте труда ни! Ние продължаваме да работим и да реализираме нови проекти. Няма големи и малки сцени, няма големи и малки победи. Има любов и отдаденост на музиката, на публиката. Когато човек твори със желание, когато харесва това, което се получава и когато радва хората, към които е посланието, много рядко се замисля за годините, които минават. Неусетно, интересно, изпълнено с много енергия и емоция е времето, за което направихме много неща, пяхме на много места в България и света, зарадвахме много хора, спечелихме много награди, имаме място и в телевизионния и радио ефир. Но и толкова нови неща ни чакат, че тези 15 години са само част от творческия ни път.

Чрез песните си ви подаряваме обич, топлина и усмивка в сърцето!

Пазете се и бъдете здрави!

 

 

 

 

 

Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Култура
Представителна изложба „100 години Тревненска школа“ се открива този петък
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
„Зад ъгъла на морето“ представя Антон Гошев в галерия "Видима"
Култура
Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
Три певици на „Upstream Voices” са отличени в поп-рок конкурса „Сарандев"
Култура
"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Работилница за портрети „отвори“ Диляна Гергова в Севлиево
Култура
Музеят на хумора представя "Георги Парцалев. Хамлет от гр. Левски"
Култура
Стойо Цонев откри изложба с фотографии, които "говорят"
Култура
България, бродирана в 144 мотива, "нарисува" с игла 86-годишна българка
Култура
Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков
Култура
Пътуващ фестивал „Улицата“ гостува на 15-ия Празник на тиквата
Култура
Георги Тошев представя в Севлиево "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"
Култура