Търсене

Трявна разчита на държавата за справяне с пораженията от потопа

Трявна разчита на държавата за справяне с пораженията от потопа

Цели улици приличат на горски път след поройния дъжд в Трявна, снимка: Юлияна Цанева

Ръководството на Община Трявна ще подготви необходимата документация с която ще кандидатства пред държавата за подпомагане за справяне с щетите, нанесени от поройния дъжда, изсипал се над града на 12 юни т.г. Това стана ясно вчера, след като в града пристигнаха за оглед на място съветникът на министър-председателя инж. Владимир Барзов и Людмил Върбанов – секретар на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. На място присъства и зам.-областния управител на Габрово Ивелин Стоянов, информират от общинската администрация. 

Обходени и коментирани са засегнатите участъци от общинската инфраструктура, компрометирани подпорни стени по поречието на р. Тревненска, състоянието на деретата след голямата приливна вълна на водата и редица проблемни участъци от улиците, както и отнесената част от канализационния колектор, който Община Трявна изгради с финансиране по ПУДООС. Сред пораженията на водната стихия са още образувало се свлачище на една от тревненските улици, пропадналата подпорна стена на Стояновско дере, както и проблемни дерета в частни имоти. Експертите огледаха и терена на замисления за реализиране язовир “Нейковци”.

Изображение - 10915Общината не може да се справи бед помощ от държавата, категоричен е кметът Силвия Кръстева, снимка: Юлияна Цанева  

Единственият начин, за да се възстанови градът, са пари от държавата. За целта ще се действа като щетите ще бъдат разглеждани в две направления: спешни и неотложни и последващи с цел превенция, уточняват от Община Трявна. 

По-късно съветникът на премиера се срещна с областния управител на Габрово, пред когото се е ангажирал да вземе повод от посещението си в Трявна и огледите на обектите, за да предложи промяна в начина на одобрение на инфраструктурни проекти на общините. Според споделеното от него, промените са необходими, за да се гарантира качествено проектиране, защото се виждат пропуски и то най-вече, когато се случи извънредна ситуация. Пред областния управител инж. Барзов заяви и категорична подкрепа за изграждане на пречиствателна станция за питейни води за Трявна, която е изключително необходима за един град, чиято икономическа дейност се свързва най-вече с туризъм, става ясно от съобщение на областната администрация. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!