Търсене

Царски цигари от 1901 г., част от най-голямата тютюнева колекция у нас, бяха показани в Трявна

Царски цигари от 1901 г., част от най-голямата тютюнева колекция у нас, бяха показани в Трявна

Колекцията на Димитър Георгиев наброява 900 кутии цигари, снимка: Община Трявна

Димитър Георгиев от Силистра е собственик на най-голямата колекция от стари тюневи изделия у нас. Тя наброява 900 кутии цигари, половината от които Димитър представи по време на Трабант фест 2022, който се проведе през почивните дни в Трявна. 

За да събере внушителната бройка от 900 кутии с цигари на Димитър Георгием му трябвали близо десет години. Всичко започнало със случайна обява в Интернет, която запалила неочакваната страст към колекционерството на тютюневи изделия.

„Просто видях една-две кутии в сайтовете за продажби, те бяха на цигари „Президент” на пловдивската фирма „Тютюнджан” и веднага ми привлече вниманието. Беше много красива… Реших да я закупя, после реших да се развия и така кутия по кутия стана вече десет години. Имам 900 броя, както вече стана ясно.” разказва колекционерът.

„Най-малката кутия, която имам е само за четири цигари, а най-голямата за 500 цигари. Била е главно за бакалии, в които са продавали цигари насипно, на бройка".

В колекцията му има цигарени кутии, произведени в България, предназначени за износ в Ирак, Иран и др. Едни от най-интересните цигари са „Антитап”, които са за отказване на цигарите и билковите, които са били правени специално за астматици.

Изображение - 10830Най-малката кутия е само за четири цигари, най-голямата - за 500, снимка: Община Трявна  

Сред изложените в Трявна се виждат дамски цигари Фемина, големи кутии на Булгартабак, които били предназначени основно за директорски кабинети, известни социалистически марки като "Стюардеса", "Арда", "Сердика", "Победа", "Слънце". Има ретро кутии с ликове на значими български личности като Васил Априлов и дори американските цигари Marlboro, тогава произвеждани в България и изнасяни в чужбина.

С годините Димитър Георгиев все по-трудно обогатява колекцията си. Всеки ден отваря колекционерски сайтове, но нови неща рюдко се намират. Това обаче не го отказва, защото колекционирането на тютюневи изделия му е хоби, а като всяко хоби то носи страст и удоволствие. 

Днес, 31 май, отбелязваме Световния ден без тютюн. Световната здравна организация (СЗО) обявява за първи път Световния ден без тютюн през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е от една страна да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, а от друга да се насърчат ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

У нас във всяка област има кабинет за отказване от тютюнопушенето. Ако днес сте решили да направите крачка към откказване от цигарите, кабинетът се намира в РЗИ Габрово. Има и телефонна линия в помощ на желаещите да спрат да пушат -  0700 10 32.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!