Търсене

Цената на тока за бита остава непроменена до средата на 2024 г., увери премиерът Денков

Севлиево онлайн
Къде в Севлиево ще спират тока днес

Няма да позволим повишение на цената на тока за битовите потребители след пълната либерализация на пазара на електроенергия. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание днес. Повод са опасенията за съществено увеличение на сметките, които предизвика законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената на тока за битовите потребители до средата на 2024 г.“, обясни министър-председателят. След този срок е възможна промяна на базата на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Дори и тогава увеличението няма да бъде по-голямо от няколко процента, подчерта акад. Денков.

Промените в Закона за енергетиката бяха предложени за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката, което приключи на 26 август т.г. Измененията ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание в първите дни на септември като част от последните законопроекти, свързани с реформите в Плана за възстановяване и устойчивост. Премиерът призова народните представители да приемат всички законопроекти според съгласувания график, за да отпаднат препятствията пред довършването на този етап от Плана.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.