Търсене

Цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%, а на медико-диагностичните дейности – с 18%

Цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%, а на медико-диагностичните дейности – с 18%

Министерство на здравеопазването, БЛС и УС на НЗОК дадоха съвместен брифинг, снимка: Министерство на здравеопазването

Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински дейности. Според министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев така средствата за настоящата година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния начин и лечебните заведения да получат съответните заплащания.

По думите на министъра с анекса се определя начина на разпределение на остатъчните средства и на излишъците, като за целта е приета методиката, предложена от Българския лекарски съюз за разпределението на икономиите в края на годината. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки. 

Със задна дата, считано от 1 септември, клиничните пътеки се увеличават с 8%, като решението е устойчиво, т.е. остава и за следващата година, посочи министър Меджидиев на прифинг след подписване на анекса. Той припомни, че преди това е имало увеличение на клиничните пътеки със средно 25%, което означава, че реално увеличението за следващата година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните дейности – увеличението е с 18%.

Лечебните заведения ще получат средствата, които им се полагат, до края на годината, коментира председателят на Управителния съвет на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

При приемането на бюджета за следващата година предстоят и разговорите за Националния рамков договор за медицински дейности, който ще важи за следващия тригодишен период. В анекса, подписан днес, е заложено, че новите цени, които ще се договорят за медицинска помощ в рамките на бюджета, който предстои да бъде приет, ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, обясни още д-р Маджаров.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!