Търсене

ЦИК назначи Общинската избирателна комисия, тя встъпва в правомощия на 9 септември

Емилия Димитрова
Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села

С решение от 22 август т.г. Централната избирателна комисия (ЦИК) назначи Общинската избирателна комисия (ОИК), която ще организира и проведе изборите за местна власт в община Севлиево. 

Председател на комисията е Павлина Гатева. Комисията ще има четирима заместник-председатели, колкото е максимума, позволен от закона - Николина Николова, Добринка Иванова, Радослав Колев и Сабие Ходжева. Секретар е Теодор Георгиев. Членове на ОИК-Севлиево са Явор Яворов Памукчиев, Маруся Минчева, Моника Стефанова, панчо Вълчев и Димитър Гатев. 

Комисията встъпва в правомощия на 9 септември - ден, след като изтече срока за назначаване на общинските комисии в страната.

Сроковете, които следват след това са: до 13 септември ЦИК регистрира партиите и коалициите за участие в изборите ЦИК регистрира партиите и коалициите за участие в изборите. На следващия ден, 14 септември, от Централната избирателна комисия изпращат до ОИК списък с регистрираните партии и коалиции. До 17 ч. на 18 септември партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК, а до 26 септември се регистрират кандидатските листи. 

На 27 септември ще стане ясно кои са кандидатите за кмет на община Севлиево, общински съветници и кметове на села. 

Решението за назначаване на ОИК-Севлиево почива изцяло на постигнатото по време на консултациите за състава на комисията, които се проведоха на 17 август т.г. при кмета на общината. По време на тези консултации най-напред нямаше съгласие, тъй като постъпиха две предложения за председател - от ГЕРБ-СДС за Павлина Гатева и от ПП-ДБ за Теодор Георгиев. След като представителите на нито една от двете коалиции не отстъпи, от ГЕРБ-СДС призоваха ПП-ДБ да оттеглят своето предложение и да приемат позицията на секретар или заместник-председател, тъй като ГЕРБ-СДС имат повече избиратели и като първа политическа сила им се полага да излъчат председател на ОИК. 

С компромис от ДПС и отстъпка от ПП-ДБ партиите се разбраха за състава на Общинската избирателна комисия

ПП-ДБ отстъпи, но след уговорки и след като от ДПС  обявиха, че в името на постигане на съгласие са готови да отстъпят секретарското място. 

Броят на членовете на ОИК е обвързан с броя на секционните избирателни комисии, които се разкриват в съответната община. Спазва съотношението на парламентарно представените партии и коалиции в 49 Народно събрание. Следвайки него, в ОИК-Севлиево ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат по трима членове, "Възраждане" - двама, ДПС, БСП и ИТН - по един. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!