Търсене

ЦИК ще назначи служебно Районната избирателна комисия, няма съгласие за зам.-председателя

ЦИК ще назначи служебно Районната избирателна комисия, няма съгласие за зам.-председателя

Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството и членовете на Районната избирателна комисия (РИК) - Габрово по време на проведените тази неделя консултации, свикани и ръководени от областния управител Кристина Сидорова.

Съставът на РИК е с общ брой 13 члена, от които един председател, двама заместник – председатели и секретар, които не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Разпределението на квотите е както следва: коалиция „ГЕРБ – СДС“ - 4, за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове, за политическа партия „ДПС“- 2 членове, за коалиция „БСП за България“ – 1, коалиция „Демократична България-обединение“ – 1, за партия „Възраждане“ – 1, за коалиция „Български възход“- 1.

По време на консултациите, на които присъстваха представителите на парламентарно представените сили в 48-тото Народно събрание, бяха направени две предложения за председател на РИК - за адвокат Мария Недева от коалиция „ГЕРБ – СДС“, която ръководи комисията през всички избори на 2021 и 2022 г., и за инж. Мирослав Кокаларов от партия “Възраждане“. Малко по-късно от “Възраждане“ оттеглиха кандидатурата си за председател, като предложиха Мирослав Кокаларов за заместник- председател. Така за двете зам.-председателски места постъпиха три предложения - на „Възраждане“, на „БСП за България“, чиято кандидатура е Юлия Ненова, и на ДПС, откъдето предложиха Моника Иванова. „Продължаваме промяната“ предложиха Борислав Гьопсалиев за секретар на РИК.

Нито една от партиите не отстъпи от заявеното си желание за заместник-председател. При така създалата се ситуация и съгласно Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК, въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.