Цветелина и Николина Чакърдъкова ще пеят на "Семе българско"

Народните певици Цветелина и Николина Чакърдъкова ще огласят Севлиево на 8 и 9 април като специални гости на четвъртото издание на националния фестивал „Семе българско”. С традиционен български привкус ще е и официалното откриване в събота, от 10.30 ч. Ансамбъл „Развитие“ ще изнесе музикален спектакъл, с който България беше представена на Шестата световна фолклориада в Мексико.

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, които всяка година надграждат и обогатяват фестивала. Отново ще гостува и базарът „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски МОЛ). Най-малките местни производители от цялата област ще предлагат на гостите на „Семе българско” изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

На връх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена и възстановка на българския народен обичай Лазаруване. Програмата ще продължи с пъстра фолклорна програма. В 12.00 ч. е началото на концерт-спектакъла на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел. За настроението на севлиевци и гостите на фестивала ще се погрижат и фолклорна група „Наша песен”, „Децата на Севлиево”, ФФ „Веселина”. Кулминацията на втория фестивален ден ще е от 15.00 ч. с „Хоро на мегдана” – маратон надиграване с фолклорната певица Цветелина. От 16.30 ч. на сцената ще излязат и талантите от вокална формация „Upstream Voices”.

С представяне на новия партньор на фестивала – „Движението за национална кауза” – ДНК, от неговия председател и учредител Андрей Арнаудов, известен телевизионен водещ и продуцент, познат от предаванията „Сблъсък“ и „Фермата” по БТВ, ще стартира третият фестивален ден, 9 април, от 10.30 ч. Много смях и веселие ще има за най-малките гости на „Семе българско” в игрите със Зайо Байо. Програмата ще продължи на музикалната сцена с участие на деца от детските градини, състави към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс „Й. Йовков”, трио „Звън”, хор „Дора Пенева”, ВГ „Хармония”, вокалната група към Културния клуб на пенсионера „В. Левски” и традиционната инициатива – виене на най-дългото хоро на света. Друг акцент ще е най-дългата българска рисувана шевица от деца и младежи за послания с характерни мотиви за всеки регион на България.

Любимката на народа – певицата Николина Чакърдъкова и танцовата й трупа ще повдигнат националната гордост и самосъзнание на гостите на фестивала „Семе българско” с изпълнения на автентична народна музика, песни и танци. Началото на спектакъла е от 13.00 ч. За доброто настроение на присъстващите до края на третия фестивален ден ще свирят и пеят Севлиеската духова музика и детски самодейни състави от читалищата в община Севлиево.

 

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество