Търсене

Туберкулозата е древна, но остава заплаха - Седмица на отворените врати за превенция на болестта

За една година болен от туберкулоза, който не се лекува, може да зарази двайсет души
Туберкулозата е древна, но остава заплаха - Седмица на отворените врати за превенция на болестта

Снимка: istockphoto.com

Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха за общественото здраве. През 2021 г. около 1 от 3 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение. Между 2000 г. и 2021 г. приблизително 74 милиона живота са били спасени чрез диагностика и лечение на туберкулоза, се казва в съобщение, разпространено днес от Регионалната здравна инспекцзия (РЗИ) в Габрово. 

По данни на Световната здравна организация през 2021г. 1,6 милиона души са починали от туберкулоза, в това число включително 187 хил. души с ХИВ. Приблизително 10,6 милиона души са се разболели от туберкулоза – 6 милиона мъже, 3,4 милиона жени и 1,2 милиона деца.

В България действа Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2021-2025 г. Нейната цел е да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

За постигането на тази цел РЗИ Габрово обявява „Седмица на отворените врати“. Тя ще се проведе в периода 19-23 юни 2023 г. По време на седмицата на отворените врати ще се извършват консултации, скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, а на съмнителните за туберкулоза лица ще се назначават прегледи и допълнителни изследвания. 

Кампанията ще се проведе в Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Габрово, по-известна като Парахода, всеки делничен ден от 8.00-13.00 часа в специално обособен за целта кабинет на партерния етаж. 

Второто място, което е част от скрининговата кампания е Диспансерен кабинет във Втора поликлиника (ДКЦ 2), Северна промишлена зона в дните понеделник, сряда и петък от 8 - до 12 ч., а във вторник и четвъртък - от 13 - до 17 ч.

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Присъства във всички страни и всички възрастови групи, но е лечима и предотвратима.

Туберкулозата е хронично заболяване, което в 90 на сто от случаите засяга дихателните органи. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др.).

Туберкулозата може да бъде открита по три начина: чрез изследване на храчка, чрез кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.