Търсене

Тунел под Шипка ще има, днес бяха подписани договорите за проектиране, изграждане и надзор

Емилия Димитрова
Тунел под Шипка ще има, днес бяха подписани договорите за проектиране, изграждане и надзор

Отляво надясно: Милка Гечева - представител на строителния надзор, Диляна Иванова- зам.-министър на МРРБ, Богомил Петков - народен представител, Яна Балникова-съветник на министър-председателя по регионална политика, Тодор Василев - председател на АПИ, Ралица Манолова - областен управител на Габрово, Румен Игнатов и Филип Маринов-представители на изпълнителя, Явор Пенчев -зам.-министър на МРРБ

Днес в агенция "Пътна инфраструктура" председателят на агенцията Тодор Василев сложи подписите си под договорите за изграждане на тунела под връх Шипка.

Под договора за проектиране и изграждане подписи сложиха Румен Игнатов и Филип Маринов, представители на Дружество по задълженията и договорите „Консорциум „ПСВТ“. Дружеството е обединение между „Пътни строежи - Велико Търново“, „Хидрострой“ и „Пътинжеренигстрой-Т“. Стойността на гози договор е 358 млн. лв. с ДДС, срокът за изпълнение - 240 дни за проектиране и 1280 дни за строителство.

За строителния надзор се подписа Милка Гечева - представител на „Трансконсулт - Свеко“ - дружество по задълженията и договорите, в което влизат „Трансконсулт - БГ“ ООД и „Свеко Енергопроект“ АД. Този договор е за близо 6.5 млн. лв. с ДДС.

Какво предстои да бъде изградено

Ще бъде изграден участък от 10.5 км, от които 8 км са ново строителство, останалите са реконструкция на съществуващия път Габрово - Казанлък. Обществената поръчка предвижда още пет тунела с обща дължина 4 км.

Самият тунел под Шипка ще е дълъг 3,22 км. Той ще бъде на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната му част ще бъде в област Габрово, южната в област Стара Загора. Ще има две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Останалите четири тунела са по-малки, като най-малкият е 90 м, най-дългият - 290 м. Ще бъдат построени още шест моста и един подлез. 

"Днес няма по-щастлив човек от мен. Каузата ми и моя мечта за изграждане на тунела под връх Шипка стартира"., написа в личния си профил във фейсбук народният представител от област габрово Богомил Петков, който бе единственият депутат, присъствал при подписването на договорите за надзор и строителство. В социалната мрежа Петков благодари на всички, помогнали за реализирането на най-важния инфраструктурен обект за габровска област. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!