Търсене

"Творителница О'Писменех" представи Диян Павлов - съвременният Черноризец Храбър, в Севлиево

Диян Павлов - Джими

По покана на Градска библиотека - Севлиево, децата от Лятната школа по творческо писане, курс 2022, и техните илюстратори от Художествената школа при Народно Читалище "Развитие-1870" - Севлиево присъстваха на представлението "Творителница О'Писменех".
 
Негов автор е художникът Джими Диян Павлов, който е известен и като съвременния Черноризец Храбър.
 
По увлекателен и адаптиран за деца начин Диян Павлов разказа за зараждането на писмеността преди около 7 000 години като начин за комуникация между хората и извършване на търговска дейност. Минавайки през различни исторически епохи, той запозна своята публика с клиновидното писмо, китайските и египетските йероглифи, глаголицата и кирилицата. Интерес представляваха и материалите върху и с които се е пишело - глина, пясък, папирус, пергамент, дърво, бамбук, хартия, восък, мастила, пръчици, пера, кост.
 
В почивката между двете части школниците от Лятната школа по творческо писане разгледаха и се докоснаха до артефакти, изработени от художника, реплики на древни писмености или инструменти за писане.
 
Във втората част на своето представление Диян Павлов пренесе своите зрители в Средновековието, когато е изобретена първата печатарска машина от Йоханес Гутенберг. Със самоделно направено нейно копие, децата видяха как се подреждат металните огледални букви, омастиляването им и процеса на отпечатване на текст върху хартия, отново ръчна изработка на художника.
 
Представлението стана възможно благодарение на Идеал Стандарт-Видима (Ideal Standart-Vidima) и домакинството на Хотел Севлиево Плаза - Hotel Sevlievo Plaza.
 
Източник: Градска библиотека Севлиево. Повече снимки от събитието може да видите тук.  
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.