У нас са направени 500 000 PCR теста, държавата е платила за 19 324
Снимка на fernando zhiminaicela от Pixabay

от Емилия Димитрова

Държавата е платила малко над 1.5 млн. лв. за 19 324 PCR теста, направени в периода април - август т.г. , сочи справка от НЗОК. За същия период в страната са направени близо половин милион теста за коронавирус. Кой ги е платил?

У нас работят 39 лаборатории, които имат договор с НЗОК за извършване на тестове за коронавирус. Те са в 13 български града, като най-много са в София  (17). Любопитна подробност е, че в 17 от лабораториите, които работят по договор с НЗОК, изобщо не са правени изследвания за Covid, въпреки че по договор имат определен максимален брой дневно и месечно направени тестове. Каква е причината да имат договор за изследването, а да не го правят, не е ясно.

Друга подробност е, че в цели области държавата не е платила и един лев за Covid-изследване, защото в тях няма лаборатории, които работят по договор със Здравната каса.

Габрово е една от тях. Тук има лаборатории, които правят тестове, но те нямат договор със Здравната каса и тестването е за сметка на пациентите, тъй като е по желание, а не по медицински показатели или по разпореждане на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). За тест, назначени РЗИ, заплаща държавата. За нейна сметка е и тестването при хоспитализация и съмнение за инфекцията.

Всички останали случаи, при които се изследва за Covid, а те, видно от справка на Единния информационен портал, са близо половин милион към началото на септември т.г., се поемат от гражданите, без значение дали са здравноосигурени или не. Не са редки случаите, когато работодатели поемат тестването на служителите си.

Какво се случва, ако някой има симптоми, но не може да си плати тестването, което върви между 100 и 120 лв. Оказва се, че вариантите не са много. Личният лекар не може да предписва тест, за който да заплати Здравната каса. Той може да издаде направление за специалист, който да предпише хоспитализация и тестването да стане в болнични условия. Другите варианти за безплатно тестване са ако сте се върнали от рискова държава, посочени сте като контактни на вече заразен или имате симптоми на коронавирус.

Ако не отговаряте на нито един от тези критерии, може да се тествате за собствена сметка в някоя от болниците или лабораториите, които правят тестването, а такива вече има във всеки град. Съмнителните резултати се изпращат в Националната референтна лаборатория.

За лечение на пациенти в болница за периода април-август 2020 г. държавата, чрез бюджета на НЗОК, е платила 6.2 млн. лв. Парите са изплатени за 5102 пациенти.

Според неофициална информация на „Севлиево онлайн“ скоро се очаква да заработи лаборатория за PCR тестване в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово, която ще има договор със Здравната каса, а за оборудването й севлиевски фирми помагат със средства.

И едно уточнение, което тези дни направи председателят на НЗОК в медиите – Касата не прецизира броя тестове, за които плаща. Платено е за всеки тест, който е заявен от болниците или лабораториите, с които има договор.

 

 

 

Covid-19 е в още две училища в областта
Здраве
Решенията на ТЕЛК важат 3 месеца след края на епидемичната обстановка
Здраве
Личните лекари ще издават направление за PCR тест
Здраве
За три дни - 43 нови потвърдени случаи на Covid в област Габрово
Здраве
Габрово получи нова линейка, очаква още една
Здраве
Записват за преглед при -р Пейо Мишев - 30 октомври 2020 г.
Здраве
Заразените учители в СУ "Райчо Каролев" в Габрово вече са 23
Здраве
"Идеал Стандарт-Видима" и Община Габрово обзаведоха лаборатория за PCR
Здраве
Д-р Любен Бозев: Ранната диагностика е основа за лечение на рака на гърдата
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на две дати през октомври
Здраве
Без PCR тест след изтичане на 14 дни карантина
Здраве
Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово
Здраве
У нас са направени 500 000 PCR теста, държавата е платила за 19 324
Здраве
В Севлиево преглежда д-р Диков - онкология, мамология, рентгенология
Здраве
Ситуацията с Covid 19 - 76 нови случаи в областта, 38 са в Севлиево
Здраве
Д-р Черкезов и д-р Саджаклиев ще преглеждат в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“
Здраве