Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държавата
илюстрация: pixabay

автор: Ружа Любенова

източник: в. "Седмицата" 

През 2012-та четирима от с. Върбовка вързаха, ограбиха и убиха 79-годишен севлиевец. Сега единият се жалва от доживотната си килия, бил притеснен и изгубил вяра в държавната власт

Странна жалба се разнася по институциите тези дни – осъден на доживотен затвор убиец иска обезщетение „от 30 000 лева за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в загуба на вяра в държавната власт, притеснения, тревоги, страдания и стрес, довели до заболяване…“.

Написана е от затвора в Ловеч от 46-годишният К. В. срещу Областната дирекция на МВР в Габрово, но става дума за жестокото убийство преди години в севлиевското село Градище. Сега, след митарства по ловешкия Окръжен съд, на 9 октомври т. г. жалбата беше разгледана от Окръжен съд-Габрово. „Обстоятелствата, на които се основава исковата претенция срещу ответника ОД на МВР-Габрово не попадат и в нито една от хипотезите по чл.2 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и не обосновават допустимост на предявения иск и на това правно основание. По изложените съображения предявеният иск е недопустим и исковата молба с направените уточнения следва да бъде върната…“, отсече и приключи затворническите мераци габровският Окръжен съд.

Заради цялото това занимаване на институции и губене на съдебно време, опити нещата да се извъртат, ще припомним жестокостта на четиримата убийци от близкото до с. Градище павликенско село Върбовка.

Мъртвото тяло на 79-годишният дядо Стефан от с. Градище беше намерено на 7 ноември 2012 г. вечерта в къщата му. Ръцете и краката на починалия били завързани, а той – явно измъчван. После стана ясно, че след жесток побой и изтезания е бил захвърлен да умре.

Постепенно се очертала версията за грабеж, а полицейските служители свили кръга до четирима мъже от ромски произход от близкото с. Върбовка, община Павликени, всички криминално проявени и осъждани за кражби. Трима от тях - К. В. (39 г.), Г. В. (43 г.) и А. Я. (24 г.), били задържани само след 48 часа и направили пълни самопризнания. Ден по-късно, на 10 ноември, в габровската полиция се предал и четвъртият съучастник - Л. А., 21-годишен, също от с. Върбовка. При претърсване в домовете на четиримата полицията намерила веществени доказателства за участието им в грабежа и смъртта на стареца. Преди да нахлуят посред нощ в дома на дядо Стефан, четиримата го проучили и наблюдавали дълго. Знаели навиците му, знаели, че и жена му, и децата му са починали. Техен съучастник им казал, че старецът има много пари. Едно от най-долните неща в тази история е, че точно този съучастник познавал дядото и се ползвал от благоразположението му. Дядо Стефан му бил обещал да му подари старата си кола, но не доживял. А парите, които четиримата убийци намерили и взели от дома му били 7 лева.

Първо доживотен затвор за убийство и грабеж на четиримата даде габровският Окръжен съд, после великотърновският Апелативен съд я потвърди, а с решение от 10 юни 2014 г. върховният Касационен ги прати окончателно зад решетките до живот.

След осем години в затвора единият - К. В., решил да иска обезщетение, разчитайки на някакви права и нечие задължение да му ги спазва. А не е за пренебрегване и фактът, че ще напусне за малко затвора, макар и до съдебна зала, ако съдът реши да му разглежда искането. Но засега „удря на камък“…

КПКОНПИ внесе иск за отнемане имуществото на лихвар от Севлиево
Криминални
Трагедия: баща закла детето си, опитал да сложи край на живота си
Криминални
Четирима са задържани за серия кражби в с. Кормянско
Криминални
Бракониер, хванат с прясно дивечово месо, отрича до последно
Криминални
Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държавата
Криминални
Установени са трима крадци от гараж на Лозарска среща
Криминални
За часове полицаи заловиха крадци от къща в с. Младен
Криминални
Съдът предава на Белгия севлиевец, заподозрян за участие в престъпна група
Криминални
Бащата, наръгал детето си, е имал психични проблеми
Криминални
Бащата, който умъртви детето си, още е неадекватен, настанен е в Психиатрия
Криминални
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу мъж, удушил мъжа на сестра си
Криминални
Криминално проявени са задържани за кражба в с. Градница
Криминални
Шофьор с над 2.5 промила спипаха на главна севлиевска улица
Криминални
Кола изгоря в с. Горна Росица, подпалвачът е задържан
Криминални
Обир на къща в с. Боазът, вещите намерени при две момчета
Криминални
10 кг марихуана задържаха полицаи в мъж на 36 г.
Криминални