Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държавата
илюстрация: pixabay

автор: Ружа Любенова

източник: в. "Седмицата" 

През 2012-та четирима от с. Върбовка вързаха, ограбиха и убиха 79-годишен севлиевец. Сега единият се жалва от доживотната си килия, бил притеснен и изгубил вяра в държавната власт

Странна жалба се разнася по институциите тези дни – осъден на доживотен затвор убиец иска обезщетение „от 30 000 лева за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в загуба на вяра в държавната власт, притеснения, тревоги, страдания и стрес, довели до заболяване…“.

Написана е от затвора в Ловеч от 46-годишният К. В. срещу Областната дирекция на МВР в Габрово, но става дума за жестокото убийство преди години в севлиевското село Градище. Сега, след митарства по ловешкия Окръжен съд, на 9 октомври т. г. жалбата беше разгледана от Окръжен съд-Габрово. „Обстоятелствата, на които се основава исковата претенция срещу ответника ОД на МВР-Габрово не попадат и в нито една от хипотезите по чл.2 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и не обосновават допустимост на предявения иск и на това правно основание. По изложените съображения предявеният иск е недопустим и исковата молба с направените уточнения следва да бъде върната…“, отсече и приключи затворническите мераци габровският Окръжен съд.

Заради цялото това занимаване на институции и губене на съдебно време, опити нещата да се извъртат, ще припомним жестокостта на четиримата убийци от близкото до с. Градище павликенско село Върбовка.

Мъртвото тяло на 79-годишният дядо Стефан от с. Градище беше намерено на 7 ноември 2012 г. вечерта в къщата му. Ръцете и краката на починалия били завързани, а той – явно измъчван. После стана ясно, че след жесток побой и изтезания е бил захвърлен да умре.

Постепенно се очертала версията за грабеж, а полицейските служители свили кръга до четирима мъже от ромски произход от близкото с. Върбовка, община Павликени, всички криминално проявени и осъждани за кражби. Трима от тях - К. В. (39 г.), Г. В. (43 г.) и А. Я. (24 г.), били задържани само след 48 часа и направили пълни самопризнания. Ден по-късно, на 10 ноември, в габровската полиция се предал и четвъртият съучастник - Л. А., 21-годишен, също от с. Върбовка. При претърсване в домовете на четиримата полицията намерила веществени доказателства за участието им в грабежа и смъртта на стареца. Преди да нахлуят посред нощ в дома на дядо Стефан, четиримата го проучили и наблюдавали дълго. Знаели навиците му, знаели, че и жена му, и децата му са починали. Техен съучастник им казал, че старецът има много пари. Едно от най-долните неща в тази история е, че точно този съучастник познавал дядото и се ползвал от благоразположението му. Дядо Стефан му бил обещал да му подари старата си кола, но не доживял. А парите, които четиримата убийци намерили и взели от дома му били 7 лева.

Първо доживотен затвор за убийство и грабеж на четиримата даде габровският Окръжен съд, после великотърновският Апелативен съд я потвърди, а с решение от 10 юни 2014 г. върховният Касационен ги прати окончателно зад решетките до живот.

След осем години в затвора единият - К. В., решил да иска обезщетение, разчитайки на някакви права и нечие задължение да му ги спазва. А не е за пренебрегване и фактът, че ще напусне за малко затвора, макар и до съдебна зала, ако съдът реши да му разглежда искането. Но засега „удря на камък“…

Посред бял ден - млад мъж открадна дамската чанта на жена
Криминални
Севлиевка остана без техника, след като крадец проникнал в дома й
Криминални
КПКОНПИ внесе иск за отнемане имуществото на лихвар от Севлиево
Криминални
Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държавата
Криминални
Тринайсет за задържани след вчерашната спецакция в Габрово и Севлиево
Криминални
Задържаха двама, докато пренасяли канабис в с. Горна Росица
Криминални
560 бали слама изгоряха в с. Агатово, разследва се умишлен палеж
Криминални
Криминално проявен е задържан, отглеждал над 80 растения от вида на конопа
Криминални
Окръжна прокуратура взе под надзор случая със загиналия моторист
Криминални
Прокуратурата възложи разследване на фалшиви дипломи за шофьорски книжки
Криминални
Спречкване между мъже завърши със смърт, води се разследване за убийство
Криминални
Сигнал на 112 заведе полицаите до извършител на незаконна сеч
Криминални
Дрехи и обувки с емблеми на световни марки са иззети от магазин в Севлиево
Криминални
Джебчийка от с. Дамяново спипаха в Габрово полицаи
Криминални
Полицията разследва момче и мъж от с. Добромирка за побой
Криминални
Шофьорка с 2.06 промила алкохол в кръвта получи условна присъда
Криминални