Търсене

Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държавата

Убиец на мъж от с. Градище иска 30 хил. лв. обезщетение от държа

илюстрация: pixabay

автор: Ружа Любенова

източник: в. "Седмицата" 

През 2012-та четирима от с. Върбовка вързаха, ограбиха и убиха 79-годишен севлиевец. Сега единият се жалва от доживотната си килия, бил притеснен и изгубил вяра в държавната власт

Странна жалба се разнася по институциите тези дни – осъден на доживотен затвор убиец иска обезщетение „от 30 000 лева за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в загуба на вяра в държавната власт, притеснения, тревоги, страдания и стрес, довели до заболяване…“.

Написана е от затвора в Ловеч от 46-годишният К. В. срещу Областната дирекция на МВР в Габрово, но става дума за жестокото убийство преди години в севлиевското село Градище. Сега, след митарства по ловешкия Окръжен съд, на 9 октомври т. г. жалбата беше разгледана от Окръжен съд-Габрово. „Обстоятелствата, на които се основава исковата претенция срещу ответника ОД на МВР-Габрово не попадат и в нито една от хипотезите по чл.2 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и не обосновават допустимост на предявения иск и на това правно основание. По изложените съображения предявеният иск е недопустим и исковата молба с направените уточнения следва да бъде върната…“, отсече и приключи затворническите мераци габровският Окръжен съд.

Заради цялото това занимаване на институции и губене на съдебно време, опити нещата да се извъртат, ще припомним жестокостта на четиримата убийци от близкото до с. Градище павликенско село Върбовка.

Мъртвото тяло на 79-годишният дядо Стефан от с. Градище беше намерено на 7 ноември 2012 г. вечерта в къщата му. Ръцете и краката на починалия били завързани, а той – явно измъчван. После стана ясно, че след жесток побой и изтезания е бил захвърлен да умре.

Постепенно се очертала версията за грабеж, а полицейските служители свили кръга до четирима мъже от ромски произход от близкото с. Върбовка, община Павликени, всички криминално проявени и осъждани за кражби. Трима от тях - К. В. (39 г.), Г. В. (43 г.) и А. Я. (24 г.), били задържани само след 48 часа и направили пълни самопризнания. Ден по-късно, на 10 ноември, в габровската полиция се предал и четвъртият съучастник - Л. А., 21-годишен, също от с. Върбовка. При претърсване в домовете на четиримата полицията намерила веществени доказателства за участието им в грабежа и смъртта на стареца. Преди да нахлуят посред нощ в дома на дядо Стефан, четиримата го проучили и наблюдавали дълго. Знаели навиците му, знаели, че и жена му, и децата му са починали. Техен съучастник им казал, че старецът има много пари. Едно от най-долните неща в тази история е, че точно този съучастник познавал дядото и се ползвал от благоразположението му. Дядо Стефан му бил обещал да му подари старата си кола, но не доживял. А парите, които четиримата убийци намерили и взели от дома му били 7 лева.

Първо доживотен затвор за убийство и грабеж на четиримата даде габровският Окръжен съд, после великотърновският Апелативен съд я потвърди, а с решение от 10 юни 2014 г. върховният Касационен ги прати окончателно зад решетките до живот.

След осем години в затвора единият - К. В., решил да иска обезщетение, разчитайки на някакви права и нечие задължение да му ги спазва. А не е за пренебрегване и фактът, че ще напусне за малко затвора, макар и до съдебна зала, ако съдът реши да му разглежда искането. Но засега „удря на камък“…

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.