Търсене

Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на бракониерите

Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на

Снимка на Diana Parkhouse от Pixabay

Тригодишен благороден елен е убит от бракониери в нощта на 10 срещу 11 април т.г. край махала Табашко, в землището на севлиевското село Кръвеник. Деянието е установено от екип на горската стража към Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

Ето какво споделиха оттам: около 14 ч. в събота (11-ти април), при рутинен обход на района, горските служители забелязали кървави следи по пътното платно. Проследили дирята и открили място край малък водоем, на което ясно личало, че е отстреляно животно. Продължили да следват дирите и установили, че по асфалта има кървави дири и козина, виждали се и кални следи от автомобил. Заради това смятат, че трупът е бил завързан за автомобил и влачен. Дирите отвели горските служители до къща, отдалечена от останалите в района.

Задържаха мъж и жена край с. Батошево заради убита кошута

В двора на къщата следите от убийството били пресни. Имало остатъци от кръв и първична обработка на месо, въпреки очевидните опити да бъде почистено. В близост горските служители открили сложена в найлонов плик глава на благороден елен, а в друг плик - заден бут от животното. Намерено е също и заредено нарезно ловно оръжие с оптика, за което по-късно е установено, че е незаконно.

Горските служители незабавно са уведомили за находката си районното управление на полицията в Севлиево. Сформирана била оперативно-следствена група, извършен е надлежен оглед на мястото и е започнато досъдебно производство.

Още два трупа на благородeн елен са открити в балкана

Междувременно станало ясно, че изстрелът е проехтял около 2 ч. след полунощ, а участниците в бракониерския лов са трима души. Установен е и джипът, с който е извършено престъплението.

Деянието е осъществено в забранен от Закона за лова и опазване на дивеча период, а ловът на благороден елен е забранен целогодишно.

Това е поредна подобна бракониерска проява в района. Последните случаи са от есента на миналата година, когато в Балкана над Севлиево бяха простреляни по различно време три благородни елена. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.