Ученически проекти за чиста енергия показаха в ПГМЕТ

Габриела Георгиева, Стилиян Илиев, Цветомир Иванов, Станислав Йонков и Тодор Иванов са учениците от гимназия "Ген. Иван Бъчваров", чиито проекти за получаване на енергия от възобновяеми източници получиха най-висока оценка от членовете на журито. Петимата ще посетят Европейския парламент в Брюксел по лична покана на депутата в Европейския парламент Илхан Кючюк, под чийто патрон преминава конкурса на ПГМЕТ "Енергия от възобновяеми източници".

Един празник на творческо-техническите иновации бе вчера в Професионална гимназия "Ген. Иван Бъчваров". В изложбената зала на училището бяха подредени всичките 41 разработки на 37 ученици, включили се в конкурса на училището, който е съвместна инициатива с Европейския информационен център на Илхан Кючюк. Сред разработките имаше макет на соларна LEGO лодка, на соларно улично осветление, на автономна хибридна система на еднофамилна къща с вятърен генератор и още интересни идеи на ученици и научните им ръководители, насочени към алтернативни източници за получаване на енергия.

Една тема, подчинена на политиката на ЕС в областта на енергетиката, но и насочена към насърчаването на младите хора да търсят начини за разработването на нови и възобновяеми енергийни източници, както и за опазване на природата. 

Надпреварата бе насочена към природни науки като физика, астрономия, химия, биология и физическа география и технически науки. А право на участие в конкурса имаха ученици от 8 до 12 клас на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров"  с проекти (макети, модели, експерименти, постери, рисунки и снимки), свързани с темата на конкурса - енергия от възобновяеми източници. 

Не е случайна и подкрепата за конкурса от страна на евродепутата Илхан Кючюк. Както сам сподели по повод старта на надпреварата през януари: „В Севлиево получих своето средно образование и чувството ми на привързаност и благодарност е не по-малко силно от преди. За мен е дълг и чест да подпомогна учебния процес и се радвам, че това ще се случи именно по този креативен и полезен начин." 

 

Коледен базар и кът за родолюбие бележат Коледа в ДГ "Пролет"
Образование
Кога големите ученици се връщат в клас, ето какво отговориха от МОН
Образование
Безплатна пробна матура организира издателство "Клет"
Образование
По 160 лв. над заплатата за директори на училища заради тестването на малките ученици
Образование
WalkТogether“ е част от проект по Еразъм + с партньор ПГМЕТ в Севлиево
Образование
Отличиха най-добрите учители, директори и училища в страната
Образование
Инженери и педагози създадоха изпитна програма за професионална специалност
Образование
Всички ученици се връщат в клас от понеделник
Образование
Големите ученици от габровска област засега няма да се връщат в клас
Образование
Със спестени пари училищата ще плащат допълни часове за наваксване на пропуски
Образование
Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература
Образование
Нова визия получи училищната библиотека на СУ "Васил Левски"
Образование
Рая Георгиева заслужено получи първа награда за рецитация на руски език
Образование
Кои ученици получиха стипендия на фондация Gene Haas
Образование
Дарение от 30 комплекта учебници получи ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Окончателно: 5 дни ваканция за учениците преди втория срок
Образование