Ученици и родители на поход, избраха да са далеч от социалните мрежи

На 4 октомври ученици от Професионална гимназия по механоелектротех ника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево проведоха поход до крепостта „Хоталич“. Инициативата е част от националната програма "Заедно за всяко дете", по която училището единствено в област Габрово работи през тази учебна година, а името на дейността от програмата е „Далеч от социалните мрежи и близо до природата“. В инициативата се включиха родители и учители. 

Ето какво разказват участниците в похода: "Утрото ни посрещна със срамежливо показващото се слънце, което обещаваше, че ще разкъса облаците на хоризонта. След кратък инструктаж щурмуваме първата височина. Предварително беше подготвена интеракивна игра „Открий парче от пъзела“. На определени места група от деца и инж. Дияна Николова предварително поставиха балони, в които е скрита загадка. Задачата на основната група деца, родители и учители беше да открият отговора и скрития пъзел. Изключителен интерес предизвика намирането на дванайсетте парчета пъзели, скрити под камъни, дървета и храсти. Децата се забавляваха, но същевременно показаха, че имат знания по биология, химия, география, история, математика, физика, а също така, че познават историята на своето училище". 

Така откривайки скритите парчета от пъзела участниците в похода стигнали до крепостта, където изслушали екскурзоводската лекция. След това всеки ученик поставил своето парче от пъзел и така пъзелът бил завършен - фигура с екоетикети. Преподавателят Дияна Николова обяснила на туристите защо трябва да си купуваме електроуреди с висок енергиен клас.

Умората от изкачването на крепостта не била толкова голяма и участниците си спретнали щафетни игри. за целта учителят по физкултура Стефан Кацарски сформирал четири отбора от по девет играчи. надпреварата, според участниците, била оспорвана, но и много емоционална. 

"За финал всички изкачихме най-високата част на цитаделата, където се намират болярското жилище и малката семейна болярска църква. На фона на прекрасния изглед към Стара планина учениците научиха от историята на създаването на ранновизантийската крепост", споделя учителката Ивелина Колева. И завършва: "Леко изморени, но заредени с положителни емоции потеглихме по обратния път". 

Уред за наказание, използван в килийното училище, получи НМО
Образование
Над 70% от децата се върнаха в детската градина от тази година
Образование
В смесена форма на обучение започва идната седмица за СУ "В. Левски"
Образование
18 учители в СУ "Васил Левски" са извън клас
Образование
Днес, преди 186 години, е открито Габровското училище
Образование
В ПГМЕТ ще се изгради STEM център за 300 хил. лв.
Образование
Четири учителки от Севлиево са отличени в "Учител на годината 2020"
Образование
РУО Габрово създава база данни за заместващи учители
Образование
Променят се част от противоепидемичните мерки за учениците
Образование
Евгени Генов е национален победител в конкурс за STEM науки в България
Образование
"Севлиево 21 век" обяви носителите на ученически стипендии 2020/2021
Образование
Леко се отпуска режима за ученици и студенти, онлайн уроците продължават
Образование
Държавата ще заплаща таксите на студенти, които имат договор с работодател
Образование
Още два дни (засега) онлайн обучение за гимназистите
Образование
В ПГМЕТ учат присъствено, но са готови за комбинирано обучение
Образование
"Музейните ресурси в онлайн обучението" се надпреварват за награда
Образование