Ученици и родители на поход, избраха да са далеч от социалните мрежи

На 4 октомври ученици от Професионална гимназия по механоелектротех ника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево проведоха поход до крепостта „Хоталич“. Инициативата е част от националната програма "Заедно за всяко дете", по която училището единствено в област Габрово работи през тази учебна година, а името на дейността от програмата е „Далеч от социалните мрежи и близо до природата“. В инициативата се включиха родители и учители. 

Ето какво разказват участниците в похода: "Утрото ни посрещна със срамежливо показващото се слънце, което обещаваше, че ще разкъса облаците на хоризонта. След кратък инструктаж щурмуваме първата височина. Предварително беше подготвена интеракивна игра „Открий парче от пъзела“. На определени места група от деца и инж. Дияна Николова предварително поставиха балони, в които е скрита загадка. Задачата на основната група деца, родители и учители беше да открият отговора и скрития пъзел. Изключителен интерес предизвика намирането на дванайсетте парчета пъзели, скрити под камъни, дървета и храсти. Децата се забавляваха, но същевременно показаха, че имат знания по биология, химия, география, история, математика, физика, а също така, че познават историята на своето училище". 

Така откривайки скритите парчета от пъзела участниците в похода стигнали до крепостта, където изслушали екскурзоводската лекция. След това всеки ученик поставил своето парче от пъзел и така пъзелът бил завършен - фигура с екоетикети. Преподавателят Дияна Николова обяснила на туристите защо трябва да си купуваме електроуреди с висок енергиен клас.

Умората от изкачването на крепостта не била толкова голяма и участниците си спретнали щафетни игри. за целта учителят по физкултура Стефан Кацарски сформирал четири отбора от по девет играчи. надпреварата, според участниците, била оспорвана, но и много емоционална. 

"За финал всички изкачихме най-високата част на цитаделата, където се намират болярското жилище и малката семейна болярска църква. На фона на прекрасния изглед към Стара планина учениците научиха от историята на създаването на ранновизантийската крепост", споделя учителката Ивелина Колева. И завършва: "Леко изморени, но заредени с положителни емоции потеглихме по обратния път". 

Двама курсисти на ЦЕО "Видима" - с високи резултати на изпита IELTS
Образование
Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
„Севлиево 21 век“ откри кампанията за годишните ученически стипендии
Образование
Единайстите класове на СУ "Васил Левски" минават на онлайн обучение
Образование
В областта няма родители, пожелали децата им да учат дистанционно
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
Традициите в килийното, взаимно и съвременно училище представят в Габрово
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
На 15 септември в Севлиевско се подаряват туби с вода
Образование
Първокласниците в Севлиево тази година са с 39 повече от миналата
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" излязоха с обръщение към родителите
Образование
Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка
Образование
Онлайн часовете ще са от 20 до 40 минути, според класа на ученика
Образование
721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование
Ученици и родители на поход, избраха да са далеч от социалните мрежи
Образование