Търсене

Ученици от професия „Електротехник“ се класираха на второ място в национално състезание

Ученици от професия „Електротехник“ се класираха на второ място в национално състезание

Отборът на ПГМЕТ, спечелил второ място, снимка: ПГМЕТ

На 7 и 8 април 2023 г. за първи път се проведе средношколско състезание „Енергетика“. Негов домакин бе Техническия университет в Габрово, а организатор - катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“.

Отбори от ученици от XI и XII клас от страната се съревноваваха в два кръга. В първия решаваха тест, а във втория - практическа задача, в която трябваше да изпълнят релейно-контакторна схема за управление на трифазен асинхронен двигател.

Критериите за добро изпълнение включваха: време, простота, прецизност, икономичност, последователност при работа, екипност и аргументация.

Отборът на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в състав Марко Марев и Мирослав Пейков от XIIв, Самуел Филев и Светослав Събев от XIв - специалност „Електрообзавеждане на производството“ с ръководител инж. Дияна Николова се класира на второ място, след като впечатли журито с експедитивност, добра екипност, организираност и прецизност на изпълнение на схемата.

Отборът на учениците от ПГЕЕ - гр Пловдив спечели първото място, а на трето място се класира ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян.

В надпреварата мериха сили 23 ученици от технически гимназии в Габрово, Нова Загора, Пловдив, Севлиево, Плевен, Смолян, Сливен. Наградите на призьорите бяха връчени от заместник-ректора по научноизследователската работа доц. Пламен Цанков.

Всеки участник получи грамота и винтоверт, а получените резултати се признават за оценка от приемен изпит в ТУ Габрово по желена от тях специалност във факултет „Електротехника и електроника“. За победителите бе предвидена и парична награда – ваучер за пазаруване в магазин от елитна верига.

                                              

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.