Ученици се класираха за националния кръг на "Мога и зная как"
За 50 минути участниците трябваше да направят електрически монтаж на печатна платка по дадена схема

Драгомир Маринов (12 а клас) и Александър Михайлов (11 а клас), ученици на Професионалната гимназия по мехоноелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево, се класираха за националния кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как”. До участие с най-добрите шест отбора в страната севлиевските ученици стигнаха, след като се класираха на второ място отборно. Националния кръг в Банско, който ще се проведе в периода 13-15 май.

Тази година е юбилейна за състезанието, което за 10 години от включването му в календара на МОН за провеждане на състезания по професии, се превърна в авторитетна надпревара, която дава реална оценка за възможностите на участниците.

В Националното състезание през 2021 година се включиха отбори от 54 професионални гимназии от цялата страна, разделени в три региона. Съгласно регламента за регионалния кръг се класират  първите шест с най-висок резултат от предходния кръг, а за национален етап се класират първите два отбора от регионален кръг.

Двамата участници в състезанието и техния ръководител инж. Николова позират за снимка с грамотите, снимка: ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"

Организацията и провеждането се осъществяват от Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието, представители на голяма търговска верига, директори на училища, учители, преподаващи по професиите „Техник на компютърни системи” и „Техник на електронна техника”.

Двамата ученици от гимназия „Ген. Иван Бъчваров” се представиха на много високо ниво в училищните кръгове и в двете възрастови групи. Добре овладяните знания и компетентности изведоха отбора от втора възрастова група (11-12 клас) до регионален кръг. В него участниците от севлиевската механоелектротехническа гимназия мериха знания и умения с връстниците си от ПГЕА гр. София, Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”, Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин, Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникации „А. С. Попов“ в София и НПГ по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ - София

Състезанието премина в два етапа: решаване на тест от 20 въпроса за 20 минути и изпълнение на практическа задача, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема за 50 минути. Изключително трудна бе втората част, която изискваше двамата състезатели от Севлиево сами да подбират елементната база. Показаните резултати доказаха, че те притежават  както знания и умения по професионална подготовка, така и компетентности за екипност, съвместна работа, споделяне на отговорност.

Освен второто място отборно, Драгомир Маринов завоюва и второ място в индивидуалното класиране на надпреварата.

Участниците и техният ръководител инж. Веска Николова получиха грамоти и парични награди от търговска верига - съорганизатор на проявата.

Ръководствата на Техническитe университети в Габрово и Варна връчиха награди, сертификати и удостоверения за прием в специалност по избор на двамата състезатели.

В СУ "Васил Левски" ще отбележат патронния си празник на живо във фейсбук
Образование
Със свои сили в ДГ "Пролет" обновяват сценичните костюми на децата
Образование
В ПГМЕТ представиха бъдещата STEM среда
Образование
Затварят училищата за големите ученици в област Габрово
Образование
Ученици станаха маратонци по четене
Образование
За пета година Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Образование
Ученици се класираха за националния кръг на "Мога и зная как"
Образование
Онлайн отбелязва патронния си празник Детски комплекс "Йовко Йовков"
Образование
Тримесечно онлайн обучение предлага Езиков център "Видима"
Образование
Евгени Генов - национален победител в конкурса „SUPER STEM 2020“
Образование
Здравният министър в оставка обяви кои ученици кога влизат в клас
Образование
Първо пробно стажуване за най-малките машинни техници от ПГМЕТ
Образование
Три гимназии в областта получават до 300 хил. лв. за иновации
Образование
Взаимноучителната метода в 21 век - в музея, но в действие
Образование
Връщат се присъствените занятия в обучителните школи и центрове
Образование
Боян Боевски представя област Габрово в състезание по компютърно програмиране
Образование