Ученици в 11 клас вече са студенти в Стопанската академия
отляво надясно: Валентин Банев, Симона Николаева, Хакан Чирак, снимка: ПГМЕТ

Симона Николаева, Валентин Банев и Хакан Чирак, единайсетокласници от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево, могат да се считат за студенти в Стопанската академия в Свищов. Тримата получиха сертификати от Академията, след успешното им представяне на националното ученическо състезание по предприемачество. Сертификатите им дават право да бъдат приети за студенти в Стопанска академия по първа желана специалност в редовна форма на обучение. Те важат за всички участници, както за зрелостниците, така и за тези от 11 клас, като могат да се използват за кандидатстване в Стопанска академия без ограничение на годината на издаването на техните сертификати.

Заедно със сертификатите учениците от Севлиево получиха и грамоти за достойно представяне на училището и Севлиево, като Симона Николаева завоюва второ място в състезанието, Валентин Бенев - специалната награда на Община Свищов и Хакан Чирак - специална награда за най-оригинална идея.

Учениците заедно със своята учителка инж. Станислава Маринова

В рамките на национално ученическо състезание по предприемачество от учениците се изискваше да генерират идеи и оформят предложение за разработване на нов продукт за вече съществуваща фирма за производство на сладкарски изделия в Свищов. Казусът, по който трябваше да работят в екип, беше свързан с избор на правна форма за регистриране на фирма, определяне предмета на дейност и местоположението на предприятието, дефиниране на пазарната среда и необходимите ресурси, оформяне на виждане за развитието на бизнеса в краткосрочен план.

Решаването на заданието се базираше на основни знания, придобити в средното образование, като акцентът се постави върху оригиналното мислене и творческите способности на учениците да откриват нови „полета“ за бизнес и формулират възможни начини за поддържане на успешна дейност. Всеки екип беше подпомаган от ментор - студент от специалност „Индустриален бизнес и предприемачество“ или докторанти към катедрата. Бизнес идеите бяха презентирани пред останалите участници в направлението и оценявани от жури.

Ръководител на ученическия екип от ПГМЕТ бе инж.Станислава Маринова - старши учител в направления "Електротехника и енергетика" и "Икономика и предприемачество".

Състезанието бе организирано от академичното ръководство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ - Свищов и екипът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, съвместно с катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“. В него взеха участие 117 ученици от 11 и 12 клас на 21 средни училища от 19 града на България.

"Севлиево онлайн"

В завода за керамика гостуваха седмокласници
Образование
В СУ „Васил Левски“ обявиха випуск 2019 за завършил
Образование
Училищното настоятелство подарява запис с дрон на абитуриенските шествия
Образование
Кметът на Севлиево отличи абитуриенти
Образование
Когато всички са приятели, въпреки че идват от различни места
Образование
Учителка в с. Чепинци е в основата на високия успех на матурата по биология
Образование
Лято в библиотеката и читалня на открито
Образование
Ученици поеха управлението на ПГМЕТ за един ден
Образование
Габровска област е четвърта по успех на малките матури
Образование
Отново на първите места са бъдещите електротехници на ПГМЕТ
Образование
СУ "В. Левски" в Севлиево е трето по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Отличиха Даниела Йорданова и Силвия Тодорова в "Учител на годината"
Образование
Окончателно: две са пълните шестици на матурите в Севлиево
Образование
МОБИЛЕН ПЛАНЕТАРИУМ В ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА - СЕВЛИЕВО
Образование
"Севлиево 21" подари таблети на абитуриентите с успех 6.00
Образование
Светлана Христова е номинирана за награда "Стоян Михайловски"
Образование