Ученици в 11 клас вече са студенти в Стопанската академия
отляво надясно: Валентин Банев, Симона Николаева, Хакан Чирак, снимка: ПГМЕТ

Симона Николаева, Валентин Банев и Хакан Чирак, единайсетокласници от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево, могат да се считат за студенти в Стопанската академия в Свищов. Тримата получиха сертификати от Академията, след успешното им представяне на националното ученическо състезание по предприемачество. Сертификатите им дават право да бъдат приети за студенти в Стопанска академия по първа желана специалност в редовна форма на обучение. Те важат за всички участници, както за зрелостниците, така и за тези от 11 клас, като могат да се използват за кандидатстване в Стопанска академия без ограничение на годината на издаването на техните сертификати.

Заедно със сертификатите учениците от Севлиево получиха и грамоти за достойно представяне на училището и Севлиево, като Симона Николаева завоюва второ място в състезанието, Валентин Бенев - специалната награда на Община Свищов и Хакан Чирак - специална награда за най-оригинална идея.

Учениците заедно със своята учителка инж. Станислава Маринова

В рамките на национално ученическо състезание по предприемачество от учениците се изискваше да генерират идеи и оформят предложение за разработване на нов продукт за вече съществуваща фирма за производство на сладкарски изделия в Свищов. Казусът, по който трябваше да работят в екип, беше свързан с избор на правна форма за регистриране на фирма, определяне предмета на дейност и местоположението на предприятието, дефиниране на пазарната среда и необходимите ресурси, оформяне на виждане за развитието на бизнеса в краткосрочен план.

Решаването на заданието се базираше на основни знания, придобити в средното образование, като акцентът се постави върху оригиналното мислене и творческите способности на учениците да откриват нови „полета“ за бизнес и формулират възможни начини за поддържане на успешна дейност. Всеки екип беше подпомаган от ментор - студент от специалност „Индустриален бизнес и предприемачество“ или докторанти към катедрата. Бизнес идеите бяха презентирани пред останалите участници в направлението и оценявани от жури.

Ръководител на ученическия екип от ПГМЕТ бе инж.Станислава Маринова - старши учител в направления "Електротехника и енергетика" и "Икономика и предприемачество".

Състезанието бе организирано от академичното ръководство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ - Свищов и екипът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, съвместно с катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“. В него взеха участие 117 ученици от 11 и 12 клас на 21 средни училища от 19 града на България.

"Севлиево онлайн"

Бронзов медал донесе отборът на ПГМЕТ в "Мога и зная как"
Образование
За пътуването до Брюксел на ученици, разказва Красимира Томева
Образование
Отлично представяне на ученици в „Ключът на музиката“
Образование
ПГ "Марин Попов" отбеляза патронния празник на училището
Образование
Ученици от гимназия Раублинг в Германия са на обмен в Севлиево
Образование
ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" - първенец по електротехника
Образование
От първо лице: как Швейцария помага на децата в избора на професия
Образование
Първо място зае Драгомир Маринов в "Мога и зная как"
Образование
Ученици "биха" конкуренцията, този път сред машинните техници
Образование
Деца продават великденски сувенири, за да помогнат на съученик
Образование
РИОСВ предизвиква учениците с конкурс за Деня на Земята
Образование
От Библиотеката канят децата във ваканция при тях
Образование
„Математиката около нас“ отведе ученици в Португалия
Образование
Колеж без акредитация откри учебна година в Дряново
Образование
Пет отличия спечелиха учениците от клуб "Журналист"
Образование
Седмица, посветена на училищния патрон, в ПГ "Марин Попов"
Образование