Училищата в селата Шумата, Добромирка и Крамолин отново са защитени

Три общински училища в севлиевските села Крамолин, Шумата и Добромирка остават защитени за учебната 2017-2018 година, става ясно от решениение на ОбС Севлиево от юли тази година.

Основно училище „Васил Левски”, село Шумата не би могло да се закрие, тъй като най-близкото до него средищно училище е това в Душево, което е на 11 км. И макар разстоянието да не е голямо, училището в Душево няма капацитет да приеме всички ученици при евентуално закриване на ОУ в село Шумата. Ако това стане, 40 ученици от село Батошево в задължителна училищна възраст, т.е. до 16 години, ще бъдат принудени да пътуват до Севлиево.

Училището в Шумата разполага със самостоятелна сграда на два етажа, построена през 1971 г., в която има 8 класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, 5 административни помещения, 4 работилници, 3 санитарни възела. През учебната 2017/2018 г. в него са записани 100 ученици от I до VII клас в 7 паралелки, от които в начален етап - четири паралелки с общо 57 ученици, а в прогимназиален етап 43 деца в три паралелки.  Децата, които се учат в Шумата са от различни етноси.

Недопустимо е евентуално закриване и на ОУ „Св. Солунски братя“ в село Крамолин, гласи решението на ОбС Севлиево. Най-близкото средищно училище до него е ОУ „Христо Ботев“ в Севлиево, а от община Сухиндол - СУ „Климент Охридски“, град Сухиндол.

При евентуално закриване на училището в Крамолин, 18 ученици от селото и още 14 от Агатово в задължителна училищна възраст ще трябва да пътуват до Севлиево, а пътят през зимата, е известен със снегонавявания и чести затруднения в придвижването.

През учебната 2017/2018 г. в училището в Крамолин ще се обучават 53 ученици от I до VII клас в 6 паралелки, от които в начален етап – три, между които една слята II - III клас, с общо 32 ученици. В прогимназиален етап паралелките са три с 22 ученици. И в това училище възпитаниците са от различни етноси, обучението целодневно, осигурено е и столово хранене за децата и безплатна закуска за най-малките - до 4-ти клас.

През учебната 2017/2018 г. в училището в село Добромирка ще се обучават 55 ученици от I до VII клас в 5 паралелки, от които в начален етап - 2 слети паралелки, с общо 17 ученици, съответно 1-2 и 3-4 клас. В прогимназиален етап обучаваните ученици са 38, паралелките са 3 самостоятелни. За учебната 2017/2018 г. ще се сформират две полуинтернатни групи - със 17 ученици в начален етап и 28 ученици в прогимназиален етап.

Най-близкото средищно училище до Добромирка е ОУ „Васил Априлов” в дряновското  село Гостилица, което обаче е закрито преди три години. При това положение, ако се закрие училището в Добромирка, 43 ученици от селото ще трябва да пътуват всеки ден до Севлиево, заради което училището в селото на Пеньо Пенев остава защитено от закриване за предстоящата учебна година.

 

написано от Емилия Димитрова

"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование