Търсене

Учители, преболедували Ковид-19,получават безплатно лечебни процедури, но трябва да заявят желание

Учениците могат да се върнат в клас от другата седмица

снимка: Pixabay

Учители, преболедували Ковид-19, ще се преглеждат безплатно при специалист, а педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури, съобщават от министерството на образованието (МОН). Това е възможно чрез Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която ще покрива разходи за лечение на учителите, направени в периода 13 май – 30 септември 2022 г.

Общо 180 000 лв. са предвидени за профилактика, а 200 000 лв. за рехабилитация. По първия модул преболедувалите коронавирусната инфекция ще получават до 30 лв. за допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Сумата е увеличена двойно в сравнение с миналата година, когато програмата покриваше до 15 лв.. От подкрепата ще могат да се възползват до 6000 педагози. За нея могат да кандидатстват всички преболедували, без значение кога е боледуването, но прегледът трябва да е в периода от 13 май до 30 септември 2022 г.. От програмата могат да се възползват и учители, които са били включени в нея и миналата година.

В списъка, който дава право на рехабилитация, влизат 10 групи заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, кожни, заболявания на дихателната система, на опорно-двигателния апарат, бъбреците и заболявания на периферната нервна системаНа всеки педагогически специалист ще бъдат възстановени до 100 лв. от направените разходи.  Финансова помощ ще получат до 2000 учители.

За да участват в програмата, педагогическите специалисти трябва да подадат декларация до директора на училището или детската градина, където работят. необходимо е да бъдат представени и медицински документи, доказващи проведената до момента профилактика или рехабилитация. Крайният срок е 5 октомври, а документите, които се подават, могат да бъдат изтеглени от сайта на МОН. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.