Търсене

Учителите на СУ "Васил Левски" не искат букети на 15 септември, призовават парите за цветя да помогнат на тяхна ученичка

Емилия Димитрова
Учителите на СУ

Кампанията "1000 жерава" е в подкрепа на страдащите от множествена склероза, снимка: mogasam.org

Учителите на Средно училище "Васил Левски" в Севлиево се обединиха за обща кауза - те излязоха с призив към родителите на техни ученици за 15 септември да не им купуват цветя, а парите, които биха дали за букети, да дарят в подкрепа лечението на тяхната бивша ученичка Моника Георгиева. 

Зад инициативата стои педагогическият екип на училището, а историята разказа във фейсбук учителката Ваня Иванова. С емоционално обръщения тя споделя, че познава Моника Георгиева от рождението й. "Тя бе най-доброто, ученолюбиво и успешно дете, което съм срещала", споделя госпожа Иванова. 

Диагнозата "множествена склероза" определено е сериозна пречка към волното преследване на мечти, но тя не е спряла Моника да учи, а като студентка да работи и пътува по програмата "Еразъм". "Завърна се и започна да се бори с всички сили, за да "изтрие" множествената склероза. И сега, въпреки че тялото ѝ отказва, умът ѝ работи. Тя твори и разказва невероятни истории, участва в срещи и семинари, насочени към множествената склероза, участва във всичко, което я зарежда с хубави емоции и може да е полезна за себе си и обществото ни", пише учителката.

Моника трябва да продължи роботизираната рехабилитация, за която е доказано, че повлиява изключително добре състояния на множествена склероза. "Това е причината да търси подкрепа от всички нас и повярвайте ми, преглътнала е цялото си самочувствие, за да помоли това", споделя още Ваня Иванова и призовава: "Родители, НЕ взимайте решение сами дали да купите цветя за учителите. Попитайте децата си и им дайте право на избор. Аз знам техния отговор. Цветята увяхват. Доброто остава в сърцата на децата ни завинаги".
 
Ваня Иванова и учениците от нейния 3 "В" клас ще изработят хиляда жерава за кампанията в подкрепа на хора с множествена склероза "1000 жерава". Това е кампания на фондация МС – Мога Сам и Plan to Be Generator  за подкрепа на хора с множествена склероза. 
 
Ето какво разказва за кампанията Биляна Савова, създателка на двете организации: 
 
„Сгъването на 1000 жерава има силна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко започва през 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима – действие, променило завинаги съдбите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по-чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата. За жалост радиацията бавно разбива крехкия ѝ организъм и едва на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, докато болестта постоянно се влошава. Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя приятелка и започнва да сгъва жерави с желанието да оздравее. Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти. Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла: “Всичко е наред. Аз имам план.” Разказват, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава, преди да напусне този свят. Била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба и написва следното хайку: “Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно хората да умират по този начин”. Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира“.
 
Кутиите с дарения за Моника Георгиева ще бъдат на 15-ти септември в училище "Васил Левски" в Севлиево.
 
Как още можете да помогнете, вижте тук: 
 
 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!