Търсене

Учреден е Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

Севлиево онлайн
Учреден е Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

Министърът проф. Христо Хинков подписа заповед за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница, снимка: МЗ

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подписа заповед за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница.

За негов председател е определен проф. Иван Литвиненко, председател и на Българската педиатрична асоциация.

Членове на съвета са: проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница; доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“; д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“; Марина Гинева, председател на Съвета на директорите на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“; Надежда Цекулова, здравен журналист и активист в НГИ „За истинска детска болница“; Мария Брестничка, представител на „Национална мрежа за децата“; Надежда Рангелова-Бояджиева, председател на Фондация „За доброто“; Весела Банова, създател на Сдружение „Дете и пространство“ и Ани Стоянова, майка на Даная.

Съветът ще осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница.

Редовните заседания на Обществения съвет ще се провеждат въз основа на приет от Съвета шестмесечен график, не по-малко от веднъж месечно.

По-рано тази седмица министирът на здравеопазването обяви пред медии, че проектът за изграждане на Национална детска болница никога не е бил спиран. "С встъпването ми в длъжност обещах да продължа всички добри политики въведени от предходното ръководство. Това обаче не означава, че ще се хвърля да реализирам проекти от подобен мащаб и с огромно обществено значение, без да съм направил обстойна проверка и да съм се запознал в детайли с всичко извършено до момента", каза той.

Министърът обеща да няма повече спекулации и внушения по темата и се ангажира, че заедно с институциите ще положи всички усилия "българските деца и техните родители да имат една от най-модерните детски болници, отговаряща на всички европейски изисквания и стандарти“. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.