Удариха първа копка на водопровода към най-безводните севлиевски села
снимка: Областна администрация Габрово

от Емилия Димитрова

Днес бе направена символична първа копка на реконструкцията на довеждащия водопровод, известен сред севлиевци като източния или етернитовия. Съоръжението, строено в края на 50-те години на миналия век, е с изтекъл експлоатационен срок от години и силно амортизирало, което бе причина години наред живеещи в селата Богатово, Търхово, Ловнидол, Идилево, Добромирка и местността Севлиевски лозя, захранвани от него, да стоят с месеци без вода, да я получават от водоноски или в по-добрия случай да бъдат на драстичен воден режим. Всичко това е заради големите водозагуби, които, по данни на общинската администрация, през 2020 г. достигнаха 90%. 

Бедстващите, бедствието и парите

В края на миналата година правителството отпусна 6.4 млн. лв., с които да се започне реконструкция на остарелия водопровод. Това стана на фона на силно гражданско недоволство и искане за обявяване на бедствено положение в бедстващите села, до което не се стигна, тъй като кметът на Севлиево обясни, че това има смисъл само, ако след изтичане периода на бедственото положение, настъпи промяна. 

Започването на поетапна реконструкция на водопровода от днес е факт с поставяне началото на първия етап от дълго отлагания и дълго чакан от хората ремонт. Този първи етап включва ремонт на 3.7 км и подмяна на част от старите етернитови тръби. Етернитовите тръби ще бъдат подменени на малко над 2.3 км и заменени с такива с диаметър 546 мм. Останалата част от предвиденото за първи етап трасе ще запази стоманените тръби с диаметър 630 мм, се казва в разпространено днес прессъобщение от областната администрация в Габрово. 

Поддръжка за правителството

Повод за него очевидно е присъствието на областния управител Невена Минева на днешния импровизиран ритуал по откриване на реконструкцията. От изпратеното от областта става ясно как г-жа Минева е коментирала, че "от години водоснабдяването на населените места в община Севлиево е в центъра на вниманието на държавната политика, провеждана в сектора за област Габрово". Според изреченото от нея „трябва да е ясно, че към този проблем винаги е подхождано с разбиране и загриженост и е оказвано съдействие по всякакъв начин за решаването му". 

Кметът на Севлиево няма как да изненада никой с мантрата, която повтаря от деня, когато кабинетът реши да насочи от парите на данъкоплатците за ремонта на водопровода. Тогава той на три пъти благодари за щедростта, а днес е подчертал, че ремонтът се случва благодарение на правителството, пише в пресинформацията за събитието.  

Две години за 1.5 млн. лв.

От изпратените снимки се вижда, че на ритуалната първа копка присъстват кмета на Севлиево Иван Иванов и представител на фирмата изпълнител - Обединение "Хидро Проект Севлиево 2018". Годината в името на обединението не е случайна. През 2018 г. Община Севлиево обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта на водопровода, но договорът беше сключен с клауза, съгласно която финасиране за проекта няма и изпълнението ще започне едва при осигуряването му. Две години този проект чака 1.5 млн. лв. – нищожна сума на фона на стотиците милиони лева, които правителството на Борисов раздаде това лято за бонуси и по-високи заплати на държавните чиновници, оказали се до един на първа линия в борбата с коронавируса.

За севлиевския водопровод по това време пари нямаше и те бяха отпуснати преди зимата, когато е ясно, че не може да се правят изкопни работи и се полагат тръби, още повече, че става въпрос за трудни планински терени. Тази подробност трудно кореспондира с убеждението на областния управител Невена Минева, че водоснабдяването в севлиевско от години е в центъра на държавната политика, но това й убеждение може да бъде разбрано, ако е вярно, че има политически амбиции, които ще опита да реализира още на тези парламентарни избори. 

Целият източен водопровод е дълъг 33 км. В момента има пари за реконструкция на 7.7 км. Работата ще бъде на етапи. Вторият етап е с дължина 5420 м и ще се изпълни от дружеството по задълженията и договорите "Стоките", обединение между "Инфрастроежи" - Севлиево и "Еко Традекс Груп" - Хасково. Стойността на този договор е 4.8 млн. лв. с ДДС. 

 

 

 

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество