Уникални находки бележат археологическия сезон на Хоталич
снимки: Исторически музей Севлиево

В средата на този месец приключи поредният археологически сезон на средновековната крепост Хоталич. А той бе изключително благодатен за археолозите, натъкнали се на уникални и богати находки, довели до нови знания за жителите на крепостта, техния бит и начин на живот, но и за историята на България отпреди векове.

Тази година продължиха разкопките на некропола, гробището от средата на ХІІІ в., започнати през 2016-та. В работата активно участваха шестима британски студенти по история и археология от университетите в Глазгоу, Шефилд, Борнмут и колежа в Кендал. Престоят им в Севлиево бе по програма „Еразъм“ и е плод на съвместната работа между Историческия музей в Севлиево и сдружение "Деветашко плато". 

Едно от големите открития на сезона е пищно погребение на млада жена, несрещано от 80-те години насам. "Археологическо чудо" нарече откритието ръководителят на разкопките Надежда Ботева. Жената е носела пищно украшение на врата си с над 10 000 мъниста. От работата по нейния гроб археолозите стигнали до извода, че украшението е принадлежало на млада жена, но достатъчно зряла, за да създаде семейство. Била е висока 1.65 см. и е имала много добър зъбен статус. Живяла е през 13-ти век, около 1280 година. Жената, за която по всичко личи, че е стояла високо в йерархията на тогавашното общество, е била погребана и с масивни сребърни наушници, на ръцете й имало пет гривни, от които четири бронзови и една стъклена. Всички тези накити са церемониални, уточни Надежда Ботева, тъй като герданът и наушниците са много тежки, за да се носят постоянно.

Втори гроб, също на млада жена, бе открит този сезон. И тя е била с високо потекло, погребата с разкошни гердани, масивни сребърни наушници и по 5,6 гривни на ръцете.

В мъжки гроб бе открита уникална за България оловна евлогия /благословия/, закупена в Рим през средата на ХІІІ в. На нея са изобразени равноапостолите Петър и Павел, а евлогията е поклонически знак от гробовете на двамата светци в Рим. Присъствието й върху гърдите на погребан на крепостта мъж означава, че той е ходил до Рим, което само по себе си е откритие с изключителна стойност за историците. 

Тази година Минстерство на културата финансира археологическите проучвания с 12 000 лв. Останалите средства, необходими за продължаване на разкопките, са осигурени от Община Севлиево. 

написано от Емилия Димитрова

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество