Управляващите в последните 30 г. трябва да се извинят на севлиевци
Мая Манолова с Боян Ботев (създател и почетен председател на "Граждани за Севлиево")

от Емилия Димитрова

В Севлиево водната криза е дошла много преди в Перник и премиерите, не само днешния, но всички, управлявали пред последните трийсет години, дължат извинение на севлиевци. Това каза председателят на гражданска инициатива „Изправи се България“ Мая Манолова, която вчера беше на обиколка в региона.

Само че хората вече станаха много по-нетърпими, отбеляза Манолова и даде пример с предизборната кампания за София, по време на която проблемът с чистотата на въздуха е бил един от водещите.

„Поведението на иституциите, независимо дали са централни или местни е едно и също – първо отчитат, че няма проблем. В София много дълго време се твърдеше, че няма никакъв проблем с въздуха, а общината отказваше да монтира станции, които да отчитат замърсяването. Наложи се гражданите сами да си монтират станции, за да покажат какво е нивото на замърсяване на въздуха и нивото на фините прахови частици. По същия начин в Перник отричаха, че има проблем с водата в продължение на повече от една година. И както нямаше проблем се оказа, че изведнъж цял един язовир е изчезнал. А сега на премиера му се налага да отговаря къде е водата и как изчезна язовира.

Чакам момента, когато премиерът ще отиде да се извини на перничани. Но очевидно той и други премиери, от други партии, би следвало да се извинят и на севлиевци.

Да, вярно е, че в държавата няма излишни пари, но щом правителството можа да разпредели на едно заседание през декември м.г., без парламента, два милиарда и седемстотин милиона лева, да се каже, че няма пари за водата в Севлиево е цинично“, заяви още Манолова пред местни медии.

В Севлиево Мая Манолова бе по покана на гражданско сдружение „Граждани за Севлиево“, с които, както сама припомни, работи от 2016 г., когато е омбудсман на републиката.

„Тогава бях сезирана от тях с една подписка от 10 хил. души от Севлиево във връзка с безводието в града и селата в Севлиевско. Дойдох по тяхна покана, пак се срещнах с гражданите от Севлиево. След това обиколихме доста институции, служебния министър на регионалното развитие, Министерство на земеделието и горите, писахме препоръки, правихме предложения и успяхме да се справим донякъде с това, че МРРБ пое ангажимент и правителството отпусна сума, с която бе рехабилитиран довеждащия водопровод до Стоките. За съжаление проблемът не е решен изцяло нито за Севлиево, нито за селата източно от Севлиево“.

В с. Ловнидол, снимка: "Изправи се БГ"

На среща с жители на едно от най-потърпевшите от безводието села с. Ловнидол Мая Манолова се е ангажирала с екипа й, и заедно с „Граждани за Севлиево“, да подготвят предложение до отговорните инситуции и конкретно до МРРБ с настояване за отпускане на средства както за рехабилитация и ремонт на водопреносната мрежа в Севлиево, така и за отпускане на целеви средства за решаването на проблема с липсата на питейна вода за селата източно от града.

Според Манолова въпреки инвестициите, ВиК Габрово отчита 59% загуби на вода, а по шест показателя, в изготвен анализ за състоянието на ВиК дружествата у нас, габровското ВиК има оценка „пълно неизпълнение“. Според Манолова това е оценка по показателя загуби от водопреносната мрежа, брой аварии, направени инвестициии и рехабилитация на ВиК мрежата. Заради това „без системни, целенасочени и публични действия и инвестиции във водопреносната мрежа няма да имаме необходимите резултати“, категорична бе председателят на „Изправи се България“.

Снощи Мая Манолова се срещна с граждани на Севлиево. Повече от сто души дойдоха в салона на читалище „Развитие“, а онези от тях, които поискаха, станаха част от гражданска инициатива „Изправи се България“.

 

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“
Общество
По 100 лични карти на ден ще издават тази година от МВР
Общество
Футболът срещна доброто, за да помогне на 9-годишния Мартин
Общество
Президентът Румен Радев: "Нашата битка за идеала на Апостола е сега"
Общество
От Училищно настоятелство отчетоха 2019 г.
Общество
Жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари
Общество
Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес
Общество
Тол таксите за масовите тежкотоварни коли ще са между 3 и 7 ст. на километър
Общество
Обявена е процедура за консултант на строежа на тунел под Шипка
Общество
Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
Общество
Поклон пред Апостола - на 19 февруари, в Конака
Общество
Адвокатите: Там където свършва правото, започва произволът
Общество
Цветан Косев от Габрово е отличен в конкурса "Пожарникар на годината"
Общество
Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Общество
Притихна дворът на Конака, запазил звъна от веригите, оковали Дякона
Общество
Когато санитарния порцелан стане произведение на изкуството
Общество