Управляващите в последните 30 г. трябва да се извинят на севлиевци
Мая Манолова с Боян Ботев (създател и почетен председател на "Граждани за Севлиево")

от Емилия Димитрова

В Севлиево водната криза е дошла много преди в Перник и премиерите, не само днешния, но всички, управлявали пред последните трийсет години, дължат извинение на севлиевци. Това каза председателят на гражданска инициатива „Изправи се България“ Мая Манолова, която вчера беше на обиколка в региона.

Само че хората вече станаха много по-нетърпими, отбеляза Манолова и даде пример с предизборната кампания за София, по време на която проблемът с чистотата на въздуха е бил един от водещите.

„Поведението на иституциите, независимо дали са централни или местни е едно и също – първо отчитат, че няма проблем. В София много дълго време се твърдеше, че няма никакъв проблем с въздуха, а общината отказваше да монтира станции, които да отчитат замърсяването. Наложи се гражданите сами да си монтират станции, за да покажат какво е нивото на замърсяване на въздуха и нивото на фините прахови частици. По същия начин в Перник отричаха, че има проблем с водата в продължение на повече от една година. И както нямаше проблем се оказа, че изведнъж цял един язовир е изчезнал. А сега на премиера му се налага да отговаря къде е водата и как изчезна язовира.

Чакам момента, когато премиерът ще отиде да се извини на перничани. Но очевидно той и други премиери, от други партии, би следвало да се извинят и на севлиевци.

Да, вярно е, че в държавата няма излишни пари, но щом правителството можа да разпредели на едно заседание през декември м.г., без парламента, два милиарда и седемстотин милиона лева, да се каже, че няма пари за водата в Севлиево е цинично“, заяви още Манолова пред местни медии.

В Севлиево Мая Манолова бе по покана на гражданско сдружение „Граждани за Севлиево“, с които, както сама припомни, работи от 2016 г., когато е омбудсман на републиката.

„Тогава бях сезирана от тях с една подписка от 10 хил. души от Севлиево във връзка с безводието в града и селата в Севлиевско. Дойдох по тяхна покана, пак се срещнах с гражданите от Севлиево. След това обиколихме доста институции, служебния министър на регионалното развитие, Министерство на земеделието и горите, писахме препоръки, правихме предложения и успяхме да се справим донякъде с това, че МРРБ пое ангажимент и правителството отпусна сума, с която бе рехабилитиран довеждащия водопровод до Стоките. За съжаление проблемът не е решен изцяло нито за Севлиево, нито за селата източно от Севлиево“.

В с. Ловнидол, снимка: "Изправи се БГ"

На среща с жители на едно от най-потърпевшите от безводието села с. Ловнидол Мая Манолова се е ангажирала с екипа й, и заедно с „Граждани за Севлиево“, да подготвят предложение до отговорните инситуции и конкретно до МРРБ с настояване за отпускане на средства както за рехабилитация и ремонт на водопреносната мрежа в Севлиево, така и за отпускане на целеви средства за решаването на проблема с липсата на питейна вода за селата източно от града.

Според Манолова въпреки инвестициите, ВиК Габрово отчита 59% загуби на вода, а по шест показателя, в изготвен анализ за състоянието на ВиК дружествата у нас, габровското ВиК има оценка „пълно неизпълнение“. Според Манолова това е оценка по показателя загуби от водопреносната мрежа, брой аварии, направени инвестициии и рехабилитация на ВиК мрежата. Заради това „без системни, целенасочени и публични действия и инвестиции във водопреносната мрежа няма да имаме необходимите резултати“, категорична бе председателят на „Изправи се България“.

Снощи Мая Манолова се срещна с граждани на Севлиево. Повече от сто души дойдоха в салона на читалище „Развитие“, а онези от тях, които поискаха, станаха част от гражданска инициатива „Изправи се България“.

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество