Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
снимка: Областна администрация Габрово

Дарин Маджаров, създателят на сайта за видео уроци Уча се, ще изнесе урок по история на открито в рамките на тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея.

В навечерието на 85 г. от откриването на Паметника на Свободата под величествения монумент, Дарин Маджаров ще очаква всички участници от състезанието по скоростно изкачване на стълбите към Паметника. По традиция ден преди кулминацията на тържествата се провежда открит урок по история, който са преподавали десетки историци. Този път урокът ще е по-различен. "Ще говорим за история, но и за още нещо. Ще говорим за свободата да бъдеш, да избираш и свободно да реализираш себе си", обещава Дарин.

„Аз съм дряновец и съм израснал наблизо. Възпитан съм да обичам България и да се раздавам за нея. Да давам стойност за всички нас наоколо, но да обичам и хората от другите народи", казва Дарин Маджаров. "Докато бях в чужбина, където учих и работих 7 години, се запознах с хора от над сто нации. Много научих и през цялото време си мечтаех да се върна тук и да работя и живея в България. Често се прибирах и ходехме на Шипка с моите родители и приятели. Представях си един ден как ще се върна в България и ще имам свободата да вървя по моя път. Шипка за мен продължава да бъде символ на свободата ни. По онова време - свободата да бъдем народ. Сега - свободата всеки сам да избира съдбата си и да нареди живота си по своя път както си го харесва.“

Може би урокът на Дарин Маджаров няма да е стандартният урок по история на открито, но вероятно в разговора с него там, където е изкована българската свобода, всеки ще получи своя урок по свобода. 

Ако и вие искате да участвате в срещата с Дарин Маджаров, елате и подкрепете 150 деца, които ще премерят сили в надпреварата по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата на 23 август от 10:30 до 13:00 часа.

Събитието е част от програмата за националното честване по повод 142 години от Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

 

Дарин Маджаров е награден в престоижната класацията на Форбс "30 под 30" бъдещи лидери на България, както и в "40 до 40" млади лидери на България на Дарик.

Учи 5 години в Jacobs University, Бремен в Германия, където завършва бакалавър и магистратура по електроника и компютърни науки. След това започва докторантура в KU Leuven, Белгия в сферата на енергийните пазари и електрически коли. Прекъсва докторантурата си, за да се прибере в България и да сформира екип, с който да доразвият Уча.се, за да подобрят образованието на хиляди деца поколения след нас.

Днес, Уча.се предлага над 15 000 видео урока и теста, изгледани повече от 45 000 000 пъти.

 

 

 

 

Само област Габрово е без заболели диви свине в рамките на СЦДП
Общество
От 9 до 13 септември е Седмицата на пожарна безопасност
Общество
Спират тока заради ремонти, вижте къде
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
Собственик на прасе: Чумата влезе в надпреварата за местна власт
Общество
Днес без вода са селата, захранвани от етернитовия водопровод
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Кметовете - в главната роля в сагата африканска чума
Общество