Търсене

Урок по родолюбие и концерт „За България” изнесоха от Школата по народно пеене и оркестър „Севлиево”

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Урок по родолюбие и концерт „За България” изнесоха от Школата по народно пеене и оркестър „Севлиево”

Снимка: Минчо Тодоров

Празничният концерт „За България” на школата по народно пеене „Шарени цветенца” при НЧ „Развитие-1870” и оркестър „Севлиево” бе своеобразен урок по родолюбие. Събитието, организирано по повод 3 март – Националния празник на България, възпламени и зареди с духа на българщината.

Възрожденските песни и маршове, в симбиоза с рецитал на стихове в прослава на България, под акомпанимента на музикантите от оркестър „Севлиево”, изпълниха с гордост душите на многобройната родолюбива публика. С ярките си гласове славейчетата от школата на Цветина Маринова блеснаха с таланта си и любовта към българския песенен фолклор.

Изображение - 11814Снимка: Минчо Тодоров  

Специален гост в концертната програма беше известният кларинетист Илия Илиев – Професора. „Развълнуван съм и горд! Чувствам се у дома си, сред земляци. Народно читалище „Развитие” е работещ културен и духовен център, който не само пази миналото и фолклора ни, а и гради бъдещето. Нека пребъде в мисията си да подкрепя и развива таланта, да формира вкус и усет към изкуството, да поддържа живи духа и традициите!”, сподели музиканта пред севлиевци, които с въодушевление очакваха да се насладят на майсторското свирене на Професора. Космическо бе изпълнението на родопската песен „Излел е Дельо хайдутин” от Цветина Маринова и кларинетиста.

Грандиозният финал на концерта с Националния химна на България „Мила Родино” и веещи се знамена изправи на крака публиката. С възторжени аплодисменти зрителите, емоционално заредени и одухотворени, възнаградиха изпълнителите. „Благодарим Ви за аплодисментите, за всеотдайността и любовта ви към талантливите ни деца и българския фолклор! – с огромно вълнение започна обръщението си преподавателката Цветина Маринова.

Изображение - 11813Снимка: Минчо Тодоров  

"Целта на концерта беше да ни приобщи към родното, да ни открие красотата на истинското, българското, да ни върне към корените ни. Да възпитаме у децата ни ценности, патриотичен дух, обич към род и родина. И когато пораснат, където и да отидат по света, те ще се гордеят със славния си род, история, традиции, уникален фолклор и никога няма да забравят мястото, откъдето са тръгнали, знаейки, че са открили така по-лесно и пътя, по който да израснат и станат достойни българи. Наша е мисията да съхраним и предадем на идните поколения българщината, любовта към изкуството и традициите!”. В подкрепа на българското се обяви и ръководителят на оркестър „Севлиево” Пламен Пенчев с думи на благодарност към талантливите певци и музиканти.

Жив е огъня на духовността, гори пламъчето на родолюбието с вяра и надежда, че традиции и фолклор, минало, настояще и бъдеще умело се преплитат, а нишката на българщината е подхранвана от дълбок патриотизъм и дълг към род и народ, към България като идеал и висша ценност! За да ни има… там, където все се връщаме, когато търсим идентичността и автентичността си!

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.