Търсене

Урок за Холокоста в софийската Синагога, изнесе равин Йосиф Саламон пред ученици

Урок за Холокоста в софийската Синагога, изнесе равин Йосиф Саламон пред ученици

В най-голямата синагога на Балканския полуостров, тази в София, проведоха урок по история седемнайсет ученици от гимназията по механоелектротехника в Севлиево. Темата на урока беше Холокоста, толерантността и социалната справедливост. Едва ли учениците са очаквали по-добър лектор от този, който бе с тях при посещението в духовния храм на евреите – равин Йосиф Саламон.

"Посрещнаха ни топло в тяхното светилище - забележителност, построена през 1909 г. по проект на известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който взима за модел старата Леополщадска синагога", разказва деветокласникът Ивайло Йорданов.

За онези, които не са се докосвали до храма на евреите момчето уточнява, че архитектът е вградил в сградата еврейски символи, опирайки се главно на числото осем, което има важно символно значение в юдаизма. На осмия ден от раждането на бебе от мъжки пол се извършва ритуалът Брит мила (обрязване). Едва тогава детето получава име и става член на общността.

Благодарен, че се е докоснал до това свещено място Ивайло Йорданов добавя още знания: „Големият централен полилей в Софийската синагога е изработен във Виена, и е от месинг. Теглото му е 1700 кг. В периферията му са вградени около 400 шестолъчни звезди, а в центъра се намира по-малък полилей и около него кръг от лампи“.

Разказът продължава дванайсетокласникът Златомир Станчев: „Офциалното откриване на синагогата е станало в присъствието на цар Фердинанд, съпругата му Елеонора, министър-председателя Малинов, министри, Н.В.П. митрополит Партений и дипломати.

Поради факта, че еврейската общност в София е малка, в днешни дни балконът на синагогата не се използва. В големия салон се извършват богослужения само по време на големите еврейски празници и събития. В него има около 400 места, като лявата половина е предназначена за жени, а дясната за мъже. Всекидневните молитви се извършват в малко молитвено помещение (мидраш), вдясно от входа".

За първи път влиза в синагога и Красимир Пенев, също в 9 клас. Освен мястото, той е впечатлен от новите неща, които е научил и за които не пишело в учебниците.

Учениците придружи Павлина Иванова, старши учител по „История и цивилизации“, а посещението е по проект „Холокост и толерантност” на института на Олга Ленгиел ТОЛИ.

Той е базирана в Ню Йорк обществена благотворителна институция, която осигурява професионално развитие, за да вдъхновява и поддържа преподаватели, преподаващи за Холокоста, геноцид и правата на човека в Съединените щати и Европа.

От 2015 г. организацията организира летни семинари за учители, които преподават Холокоста и социална справедливост. Всяка година около четирийсет учители от цяла България се събират, за да се учат от международно признати лектори, да общуват с оцелели евреи и да мислят творчески и съвместно как да преподават този срамен период от световната история.

Участниците в тези семинари имат възможност да кандидатстват и получат безвъзмездна помощ за изпълнение на образователни проекти, чрез които да приложат наученото по време на семинара и да създадат по-широки мрежи от учители и ученици, ангажирани да учат за Холокоста и да действат за социална справедливост.

ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево получи безвъзмездна финансова помощ от 600 лв. за реализиране на проекта, които бяха увеличени от страна на училището. Посещението в софийската Синагога всъщност е част от изпълнението на този проект.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.