Търсене

Усещах, че музиката е моята сила, с която мога да променям света - Цветина Маринова с "Шарени цветенца" на 10 години

Усещах, че музиката е моята сила, с която мога да променям света - Цветина Маринова с

Снимка: Минчо Тодоров

„Животът ми е музика. Винаги съм знаела, че тя ще е движещата сила на моето съществуване. Още на 6 години вече бях запленена. Започнах да свиря на китара, след това продължих с тамбура, не спирах да пея. Усещах, че музиката е моята сила, с която мога да променям света към по-светло, по-добро" - така започна изповедта на Цветина Маринова - създател и ръководител на детската школа за народно пеене към читалище "Развитие-1870" на гала вечерта, с която бе отбелязана десетата година от съществуването на школата. 

Изображение - 13474Цветина Маринова, снимка: Минчо Тодоров  

"С годините забелязах как хората реагират на моите изпълнения и това ме опияняваше. Виждах сълзи, усмивки, емоции, които дори не предполагах, че мога да предизвиквам само с гласа си. Винаги съм се чувствала дълбоко свързана с родното си място и родината. Познавам корена си и съм се хванала с две ръце за него. Той ме води и ми дава сила. Тази обич към родното се превърна в мисия и борба", сподели още Маринова, избрала да предава българския песенен фолклор на децата, за ги накара да обичат родното, да се гордеят и да пеят песните на своя народ.

"Мечтата ми се сбъдна – празнуваме 10 години Школа по народно пеене „Шарени цветенца”. Те са около мен, моите шарени цветенца, моите деца. Те пеят от сърце, съхраняват родната памет в душите си. Те носят частица от моя огън в своите малки сърца. И той ще гори и занапред! Защото аз съм до тях, за да им запея от онази нечуваната песен за безродната невеста, за шарената гайда, за хубавата Яна и за момата, вградена в чешмата… и да паля отново и отново онова огънче!”, сподели с нежност, обич и изключителна отдаденост на българската песен вокалният педагог. 

Изображение - 13470С първите учители по музика в Читалището Радка и Цветан Цвяткови, снимка: Минчо Тодоров  

Бляскавата гала вечер се състоя на 8 май в тренинг центъра на „Идеал Стандарт - Видима”. Присъстваха най-верните приятели, съмишленици, партньори и благодетели, допринесли за развитието и успеха на Школа по народно пеене „Шарени цветенца”, която от Читалището наричат "един от най-скъпоценните бисери в огърлицата на НЧ „Развитие-1870”. наричат школата още "пазител на нашата връзка с корените, българския песенен фолклор и традиции, достойно наследство".

Школата е създадена през септември 2013 г. и за тези 10 години си извоюва авторитет, признание и се утвърди като една от най-изявените в България, благодарение на богатия репертоар, концертна дейност и значима колекция от отличия и награди.

И както е известно малко неща се получават без подкрепа и приятели, така и с "Шарени цветенца". На гала вечерта Цветина Маринова благодари на Община Севлиево, дружествата „Идеал Стандарт-Видима”, „Емка”, „М-Прес”, „Свила Трейдинг” и управителя на „Хамбергер България” Николай Петров и семейството му.

Признателност за подкрепата получиха Ивета Миленова от Исторически музей Севлиево, Сава Христов - управител на галерия „Видима”, Илиян Гъбенски - директор на Дома на културата „Мара Белчева”, Пламен Пенчев - ръководител на Севлиевската духова музика, Виолета Василева и Мария Петрова от детска градина „Пролет“.

Изображение - 13471Десетки благодарствени адреси за приятелите на "Шарени цветенца" връчи Цветина Маринова, снимка: Минчо Тодоров  

Благодарствени адреси заслужиха първите учители по музика Радка и Цветан Цвяткови, Светла Щерева, Лъчезар Захариев - главен художествен ръководител на Държавен фолклорен ансамбъл „Габровче”, Тихомир Йорданов - диригентът на оркестъра при Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода” в Горна Оряховица, Александър Михайлов - акордеонистът, корепетитор в Школата по народно пеене и преподавател в Школа по акордеон и пиано при НЧ „Развитие-1870”, тъпанджията Йордан Кабаиванов, доц. Митко Димитров - преподавател в катедра „Музика” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, диригент на народния оркестър при ДЮФА „Българче”, Велико Търново, дизайнерът на костюми Камелия Христова, професионалният глас и озвучаване Силвия и Петьо Минкови, фотографът и видеооператор Минчо Тодоров, дългогодишният читалищен секретар Галя Христова, настоящият Десислава Димитрова с екипа на културната институция и председателят Данаил Лалев.

Кулминацията на гала вечерта беше ангелогласното изпълнение на три песни с професионални звукозаписи, авторски аранжименти и видеоклипове на Школата по народно пеене. Славейчетата от вокалните групи „Черешките”, „Шарени цветенца” и „Севделея” представиха „Шарена гайда”, „Из Широка лъка” и „За Родината с любов”. Тази сбъдната мечта и реализацията на проекта с професионалните звукозаписи на седем песни с видеоклипове се осъществи с финансовата подкрепа на Община Севлиево. Инвестиция в таланта и развиването на подкрепяща среда към децата на Севлиево – достойните наследници на корена български и историята, съшита с шевица! Нашата гордост, наследство!

Изображение - 13472Снимка: Минчо Тодоров  

Тържествено, юбилейно, с концерт-спектакъл „Мечта” ще завършат празненствата по повод 10-тата годишнина на Школа по народно пеене „Шарени цветенца”. Събитието ще е на 21 май 2024 г., от 18:30 ч., в Дом на културата „Мара Белчева” в Севлиево. В концерта на ангелогласните славейчета на Цветина Маринова ще се насладим на едни от най-хубавите български народни песни. В програмата ще участват Школа за народни инструменти „Потомци” към НЧ „Напредък-1870” – гр. Лясковец, с ръководител Стефан Печикамъков, Радка Алексова – солист на „Мистерията на българските гласове” и Оркестърът към ФА „Сидер Войвода” при НЧ „Напредък-1869” – Горна Оряховица, с диригент Тихомир Йорданов. Елате и се потопете в магията на българската народна песен! Нека запалим в сърцата Ви пламък и усетите гордост българска!

Изображение - 13475Снимка: Минчо Тодоров  

.Цветина Маринова, снимка: Минчо Тодоров  

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.