Усещания подредиха Павлина Василева и Силвия Христова

Снощи галерия "Асен и Илия Пейкови" откри съвместната изложба живопис на Павлина Василева и Силвия Христова. И двете са родом от Севлиево, тук, пред приятели и близки, са показали и първите си картини.  

Павлина Василева е завършила Художествено училище по керамика в Троян. Оттогава досега трупа творческа биография, а картините й печелят обичта на публиката в много страни. 

Първата й изложба е съвместна с Румен Кокалов, в галерия "Видима" през 1999 г. На следващата година открива самостоятелна изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови", а през 2011 г. участва в изложба в Немския култерен център в София.  През 2015 г. и 2016 г. има участия в общи изложби в галерия "Астра" в столицата, през 2016 г. участва в международното триенале на акварела във Варна, което имаше своята спирка и в Севлиево с една от най-мащабните изложби, представяни някога в града ни. А тази година Павлина Василев участва в международното биенале на акварела във Фабриано, Италия. 

Нейни картини са притежание на частни колекции в България и в чужбина.Има изложени картини в Париж. Член е на групата на художниците в гр. Севлиево. 

Силвия Христова завършва Великотърновския университет със специалност графика при професор Христо Цацинов. Първата й самостоятелна изложба е през 1998 г. в галерия "Видима", година по-късно подрежда платна в самостоятелна изложба в  „Идеал стандарт Видима”. От 2015 г. участва в изложбите на севлиевските художници и в изложбите на жените художнички от Севлиево.

Търсенията на авторката са в областта на музиката, човешките взаимоотношения, пейзажа като обобщеност. Концепцията й за живописта е цветното петно като изграждащ елемент в картината.

Изложбата на двете художнички е на последния етаж в галерия "Асен и Илия Пейкови" - най-задушевното и уютно кътче в цялата галерия. И там, в двете зали, те наредиха усещанията си за света. Така би могла да се обобщи изложбата, от която лъхат обич, радост, тъга, топлина...От всичко, което е докоснало сетивата им и се е преобразило в цвят, форма, рисунка. 

Изложбата откри Васко Василев, художничките представи Христина Георгиева. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Симона Захариева спечели Гран при в Пловдив
Култура
Смешен Филм Фест в два дни и с четири прожекции
Култура
В Севлиево на почит са тиквите...до неделя
Култура
Усещания подредиха Павлина Василева и Силвия Христова
Култура
За първи път графити в севлиевска галерия, авторът е Генадий Василев
Култура
Антония и Гала - сред най-добрите в конкурса "Съзвездие”
Култура
В Сенник почетоха Фани Мутафова, родена преди 115 години
Култура
Александра Страшилова спечели наградата "Златен славей"
Култура
Излезе от печат "Зарево от спомени" на Михаил Ковачев
Култура
Upstream Voices представя Сияна Калоянова в концерт
Култура
Галерия "Видима", севлиевската "къща на музите", отброи 20 години
Култура
Първа награда за най-малките ни актьори от "Златен славей"
Култура
Севлиевски експонати редом с Вълчитрънското съкровище
Култура
Ирина Колбасова получи плакет на Община Севлиево
Култура
В Дамяново почерня от хора заради испанските танцьори
Култура
Почина Пенчо Кулеков
Култура